The roaring twenties:
het decennium van extravagante mode
Mode in het teken van grote ommekeer
De trends van de jaren 20 kleding
Kapsels: lang wordt kort. De boblijn was het populairste kapsel in de 20er jaren. Water- of vingergolven zorgden voor een vrouwelijke en elegante touch, terwijl het korte koppie een pittige en frisse uitstraling gaf.
Kleding: veel variatie? Die was er niet! Het design van een jaren 20 jurk en broek was meestal erg eenvoudig. De rechte, duidelijke lijnen gaven de draagsters meer bewegingsvrijheid dan ze gewend waren. Het verschil tussen de kledingstukken zat hem vooral in de afwerking, de kwaliteit en de stoffen. Saai zagen vrouwen er zeker niet uit. Ze fleurden hun jaren 20 kleding op met extravagante hoeden of opvallende verenboa’s.
Pasvormen & patronen: de pasvormen in de 20er jaren waren erg basic. Vrouwen gingen het liefst de deur uit in een recht hemdjurkje met dunne spaghettibandjes of een cocktailjurk tot op de knie met sjerpen of strikjes als blikvangers. Ook rechte broeken waren veel in hun kledingkast te vinden. De rokken eindigden iets boven de knie, maar ze gaven weinig bloot van de vrouwelijke rondingen. Een rok liet meer de drang naar vrijheid zien en de afkeer tegen het conventionele systeem.
Bruisend, brutaal en een beetje uitdagend: mode uit de jaren 20
Voor de moderne vrouw stonden de jaren 20 volledig in het teken van verandering. Iedereen pakte haar leven weer op na de oorlogsjaren en vond het vooral belangrijk om met volle teugen te genieten. De levensstijl werd wilder, de rokjes korter en de halslijn dieper. Overdag gingen vrouwen naar hun werk, want de familie moest toch gevoed worden, maar ’s avonds gingen zij los in een dansclub of jazzbar. En dan pakten zij flink uit met hun kleding en opvallende make-up. Als vrouw wilde je plezier maken, onafhankelijk zijn en van je vrijheid genieten. De vrijheid die vrouwen op modegebied ontwikkelden was een echte overwinning! In grote steden als Londen, Berlijn en Parijs kleedden modebewuste dames zich ondeugend en vrouwelijk tegelijk, en zetten ze zich steeds meer af tegen de vele clichés die er over vrouwen bestonden.
Zaten ze eerst nog ‘opgesloten’ in een strak korset, nu hadden vrouwen alle bewegingsvrijheid in losjes vallend ondergoed van zachte stoffen als zijde en kant. En ze konden ook goed dansen in hun cocktailjurk of rechte jurk met franjes en dunne spaghettibandjes. Soms was een jaren 20 jurkje hooggesloten en werd de kraag rijkelijk versierd met kraaltjes, strassteentjes of strikjes. In ieder geval mochten opvallende hoeden, volumineuze verenboa’s en elegante hoofdbanden niet ontbreken in een perfecte jaren 20 outfit. Naast de springerige korte kapsels, pumps met hoge naaldhakken en opvallende make-up was er nog een stijl waar de moderne vrouw zich veelvuldig in liet zien: wijde broeken en mannenoverhemden. Ook hiermee kwam de drang naar bewegingsvrijheid tot uitdrukking.
De beurscrash en de daarop volgende zwarte vrijdag op 25 oktober 1929 maakten plotsklaps een einde aan de roerige jaren 20. Toch zou dit pas het begin zijn van de emancipatie van de sterke vrouw en van modieuze innovatie.

Stijliconen van de wilde jaren 20
Ze waren een voorbeeld en pionier tegelijk: de vrouwelijke iconen van de 20er jaren hadden korte kapsels en platte schoenen, rookten, dronken alcohol en deden in het openbaar make-up op. Een korset dragen kwam in hun hoofd niet op en overdag droegen ze wijde mannenkleding. ’s Avonds maakten ze hun opwachting in een korte rok.
Iconen als Hollywoodster Gloria Swanson, kunstenares Kiki de Montparnasse, danseres Josephine Baker en modeontwerpster Coco Chanel waren met hun vrijgevochten levensstijl een groot voorbeeld voor de andere vrouwen van hun generatie. Zij sloegen nieuwe wegen in en moedigden daarmee anderen aan om alle kansen te grijpen en optimaal te genieten van elke dag. Vooral de kunst- en modewereld bood de vrouwen in de jaren 20 de mogelijkheid om zichzelf opnieuw te ontdekken. Zo leerden ze te vechten voor hun plaats in de door mannen gedomineerde samenleving.
De crisis van de jaren 30:
het decennium van de mode-experimenten
Mode in het teken van de herontdekte vrouwelijkheid
De trends van de jaren 30
Kapsels: dankzij technische innovaties als tondeuses en droogkappen ontdekten de dames in de jaren 30 naast modieuze, korte kapsels ook ingewikkelde middellange en lange haarcreaties. De rol in de nek en strak op het hoofd gekamde krullen waren bijzonder populair.
Kleding: de jurken in de jaren 30 werden weer wat langer en vielen meestal zo halverwege de kuit. De diagonaal gesneden, soepelvallende stoffen zorgden voor een bijzonder vrouwelijk silhouet. Tegen het eind van het decennium deden ook de schoudervullingen en de wijde, zwierige rok hun intrede in de dameskleding.
Pasvormen & patronen: in de loop van de jaren 30 werd de dameskleding steeds V-vormiger. Jasjes met schoudervullingen waren erg populair en werden gecombineerd met steeds strakker wordende rokken en schoenen met hoge sleehakken. Asymmetrisch gedrapeerde avondjurken van zijde trokken alle aandacht met bijzonder laag uitgesneden ruggen. Daaroverheen droegen de dames graag capes van bont en fluweel of lichte sjaals van chiffon.
Elegant en zelfbewust:
de mode van de jaren 30
De beurscrash van 1929 had veel gevolgen die als een rode draad door het decennium liepen. Zo verloren veel mensen hun baan en was er veel te doen over het beleid van de regering. Toch zorgden innovaties in techniek en mode voor een gevoel van vooruitgang, en dat was zowel in Europa als in Amerika te merken. De radio ontwikkelde zich tot een geliefd massamedium, de stofzuiger maakte het huishouden een stuk makkelijker en er werden baanbrekende wolkenkrabbers en bruggen gebouwd in New York en San Francisco.
Voor de dames gold in de jaren 30: dress to impress! Of men nu veel of weinig geld had, aan stijlvolle en goed passende kleding werd veel waarde gehecht. Elegante mantelpakjes met een smalle taille en een rok tot op de kuit waren overdag overal te zien, terwijl ’s avonds jurken van zijde of glanzend satijn met diep uitgesneden ruggen veel opzien baarden. Een van de grootste veranderingen op modegebied kwam pas aan het eind van het decennium opzetten: de kunstvezel. Kousen van nylon of perlon konden op grote schaal worden geproduceerd en waren een stuk goedkoper dan zijden kousen.

De stijliconen van de jaren 30
Met haar voorliefde voor mannenmode en haar onmiskenbare, vrijwel ongeëvenaarde charisma wist Marlene Dietrich als eerste Duitse een echte Hollywoodster te worden. Haar handelsmerk: wijde mannenbroeken met rechte pijpen en persvouwen. Maar Marlene Dietrich kon zich ook heel vrouwelijk kleden en maakte in een aansluitende jurk met verenboa net zoveel indruk als haar collega’s Jean Harlow of Greta Garbo. Jean Harlow, die hét voorbeeld van Marilyn Monroe werd, stond bekend om haar vrouwelijke charmes en liefde voor chique jurken van soepele materialen. Hoewel ze al op haar 26e overleed, werd ze toch een van de grootste iconen van de jaren 30.
De karige jaren 40:
sobere mode ten tijde van schaarste
Alles in het teken van de sterke vrouw
De trends van de jaren 40
Kapsels: the rich & famous gingen in de 40er jaren massaal voor opvallende glamourcoupes. Volumineuze krullen, elegante, ingedraaide knotten en zogenaamde Victory Rolls waren de trend. Ook gewone vrouwen droegen het haar graag lang, hoewel zij het overdag dan meestal opstaken. Want die lange lokken waren natuurlijk wel supermooi, maar totaal niet handig tijdens het werk! Een prima alternatief voor werkende dames was het pagekapsel. Net zo praktisch als opgestoken haar en minstens net zo stijlvol!
Kleding: voor de oorlogsindustrie was veel katoen en leer nodig. De daardoor ontstane schaarste aan stoffen had grote gevolgen voor de mode-industrie. Bovendien had haast niemand budget voor een complete garderobe. Veel oude kleding werd daarom vermaakt tot iets nieuws. De jaren 40 kleding voor vrouwen was dan ook bijzonder sober. Niet alleen de schaarste was daarvan de oorzaak. Men vond het destijds ook niet passend om te pronken met kleding. Boxy mantelpakjes, bestaande uit een rok en een blazer, bepaalden het straatbeeld. Rokken kwamen zo ongeveer tot op de knie en hadden een rechte, wijde pasvorm of een A-lijn. Bovenkleding was over het algemeen licht getailleerd en hoog gesloten.
Pasvormen & patronen: qua kleuren en prints was de kleding van de jaren 40 zeer ingetogen. Daardoor kwam de focus vooral te liggen op de pasvormen van de mode. Gedurende het decennium kwam de focus steeds meer op de taille te liggen. De jaren 40 jurk liet de vrouwelijke rondingen heel mooi uitkomen, evenals broeken en rokken met een hoge tailleband en soepelvallende blouses en truien. Op deze manier kreeg de kleding, ondanks zijn ingetogen karakter, toch een flinke dosis vrouwelijke charme en was dus elegant in eenvoud!
Praktisch en toch vrouwelijk:
mode van de jaren 40
In de 40er jaren stond nagenoeg alles in het teken van de oorlog. Terwijl de meeste mannen nodig waren in de oorlogsindustrie, bundelden de vrouwen hun krachten aan het thuisfront. Zowel binnens- als buitenshuis werd er dagelijks heel wat van hen verwacht. Kleding speelde in deze periode uiteraard een ondergeschikte rol. Wat gedragen werd, moest vooral goedkoop en praktisch zijn.
Omdat leer, katoen en knopen destijds nauwelijks beschikbaar waren, werden hergebruik en handwerk het devies. Dat vroeg natuurlijk om de nodige creativiteit! Oude mannenkostuums werden omgenaaid tot damespakjes en van afgedragen dameskleding werd mode voor kinderen gemaakt. Niets werd weggegooid, alles werd hergebruikt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de jaren 40 stijl gekenmerkt wordt door eenvoud en soberheid. Na de oorlog ontwikkelden dames in rap tempo een nieuw modebewustzijn met een grote voorkeur voor vrouwelijke creaties, zoals getailleerde jurken, bolero’s en broeken en blouses in de stijl van Marlene Dietrich.

De stijliconen van de jaren 40
De echte iconen van de jaren 40 waren ongetwijfeld al die sterke vrouwen die met zeer weinig middelen voor zichzelf en hun familie moesten zorgen. Dankzij hun inventiviteit en creativiteit leerden ze te roeien met de riemen die ze hadden. Ondanks al hun dagelijkse zorgen en taken, maakten ze aan de keukentafel van allerlei restjes stof de mooiste kledingstukken. Zo werd elke vrouw een ontwerpster!
Na de oorlog ontwikkelden celebrities als Rita Hayworth en Joan Crawford zich als echte rolmodellen voor deze generatie vrouwen. Beide actrices speelden de rollen van vastberaden en ambitieuze dames en kleedden zich op en top vrouwelijk. Dit sprak enorm aan na een zware periode waarin vrouwen bewezen hadden dat ze echt hun mannetje konden staan.
Fifties Fashion:
mode in het teken van vrijheid & vrouwelijkheid
Kleding ten tijde van wederopbouw
De trends van de jaren 50
Kapsels: op grote podia en in kleine clubs klonk in de fifties rock’n’roll. Minstens net zo swingend als de muziek waren de kapsels in die tijd! Veel vrouwen droegen hun haar opvallend getoupeerd of volumineus gekruld. Ook de beehive, in de stijl van Romy Schneider, en de korte blonde lokken van Marilyn Monroe waren ongekend populair. Hoe sterk deze kapsels ook van elkaar verschillen, ze zijn allemaal bijzonder ladylike met een vleugje glamour!
Kleding: dames waren trots op hun vrouwelijkheid en showden hun rondingen graag in een strakke kokerrok of zwierige petticoat, gecombineerd met een aansluitende blouse. Jurken werden in de jaren 50 een stukje korter en een tikje pikanter. Ordinair werd het echter nooit, want stijlvolle élégance bleef gedurende het hele decennium de boventoon voeren.
Pasvormen & patronen: een wespentaille was de droom van iedere vrouw. Aangezien een zeer smalle taille maar voor enkelen weggelegd was, hielpen de meeste dames moeder natuur een handje door middel van corrigerend ondergoed. Met zwierige rokken en getailleerde jasjes met een schootje en een opvallende revers werd de taille extra in de spotlights gezet. Charmante details als bloemen, pastel, stippen en strikken zorgden voor het perfecte plaatje.
Pure élégance:
dameskleding in de jaren 50
In de jaren 50 was kleding echt een statussymbool. De haute couture ging een steeds belangrijker rol spelen en dames besteedden meer en meer aandacht aan hun uiterlijk. Over elk detail werd nagedacht! Mooi afgewerkte creaties met elegante lijnen en van mooie, soepele stoffen gaven een gevoel van luxe. Mode werd een manier om te laten zien wie je was. Met sprekende kleuren en speelse patronen vierde men de vrijheid en probeerde men de sombere, karige oorlogstijd snel te vergeten.
Grote designers als Christian Dior, Yves Saint Laurent en Coco Chanel lieten zien dat elke vrouw het waard is om zich als een echte ster te kleden. De immens populaire damesbladen brachten hun lezeressen op de hoogte van de laatste trends en lieten ze kennismaken met stijliconen als Grace Kelly en Audrey Hepburn. Op deze manier kwam in haast elke vrouw de fashionista naar boven! Dames die het zich konden veroorloven, namen massaal afscheid van hun praktische, ietwat mannelijke kledingstukken en verruilden ze voor elegante rokken en jurken. Van strak tot zwierig en van glad tot geplooid: de jaren 50 jurken en rokken waren er in allerlei varianten. Ook qua kleuren en patronen was er alle keuze. Elke vrouw kreeg zo de kans om haar eigen stijl te ontwikkelen. Ondanks dat de nadruk bij de jaren 50 kleding sterk op de heupen, de taille en de boezem lag, was de mode over het algemeen hooggesloten. Diepe decolletés waren net nog even een stap te ver in de swinging fifties!

De stijliconen van de jaren 50
Grace Kelly is ongetwijfeld een van de grootste iconen van de fifties. Met haar klassieke twinsets, luxe parelkettingen en witte handschoenen wist zij talloze vrouwen te inspireren. Ook Audrey Hepburn drukte met haar elegante, minimalistische stijl een stempel op de modewereld. Daarnaast horen Ava Gardner, Marilyn Monroe, Liz Taylor en Brigitte Bardot zeker in het rijtje stijliconen thuis. Al deze sterren waren de belichaming van perfectie en élégance. Zij waren zich bewust van hun charmes en wisten die op stijlvolle wijze over te brengen in de bladen en op het witte doek. Tot op de dag van vandaag staan ze bekend om hun feilloze gevoel voor stijl en klasse!
De swinging sixties:
het decennium van vrijheid, blijheid
Mode in tijden van verandering
De trends van de jaren 60
Kapsels: het schoonheidsideaal van de jaren 60 was erg gericht op alles wat nieuw en individueel was. Superkorte kapsels, lange haren, getoupeerde coupes of dikke pony’s: de haartrends in de jaren 60 waren zo wild en veranderlijk als de dames zelf.
Kleding: de vrouwelijke pasvormen van het voorgaande decennium maakten plaats voor jurken en rokken in trapezemodel. De kleding van de jaren 60 kenmerkte zich door grafische patronen, psychedelische prints en knalkleuren. De mode verhulde vrouwelijke rondingen en was soms regelrecht jongensachtig, terwijl in de tweede helft van de jaren 60 de broeken met wijde pijpen en korte minirokken de kledingkasten veroverden. Experimenteren en tegen de regels ingaan was ook in de mode belangrijk.
Pasvormen & patronen: wijde jurken in A-lijn met hooggesloten, extravagante kragen, korte minirokjes die de benen toonden en wortel- en flared broeken in combinatie met witte, transparante blouses hoorden bij het mode-repertoire van de moderne jaren 60 vrouw.
Opvallend en vrijgevochten:
de mode van de jaren 60
Technische innovaties, studentenbewegingen, demonstraties en het economisch herstel drukten hun stempel op de swinging sixties. De jongeren liet van zich horen en zette zich af tegen hun ouders, de politiek en de heersende sociale conventies. Uit de vrijheidsdrang van de babyboomgeneratie ontstond de flowerpowerbeweging. Amsterdam werd de hippie-hoofdstad van Europa. Een groot aantal hippies sliep in de zomer bij het monument op de Dam en het Vondelpark stond bekend als het magisch centrum. Deze subcultuur was niet alleen revolutionair voor de mode, maar ook voor het zelfbeeld van de jonge vrouw.
Modebewuste dames begonnen meer waarde te hechten aan individualiteit en zelfontwikkeling dan aan etiquette en elegantie. Was kleding tot dan toe een teken van sociale status, vanaf de jaren 60 werd mode gebruikt om een persoonlijke levensopvatting uit te dragen en zich tegen de heersende normen te verzetten. Broekpakken en broeken met wijde pijpen waren net zo geliefd als trapezejurken met hooggesloten kragen.
De grootste mode-innovatie van de jaren 60 was zonder twijfel de minirok. Dit trendy kledingstuk werd ontworpen in Londen en paste helemaal in de swinging sixties jeugdcultuur die daar aan het begin van de jaren 60 was ontstaan. Zowel de mode als de muziek van o.a. de Beatles die bij deze jeugdcultuur hoorden, verspreidden zich in een mum van tijd door Europa en Amerika. De minirok werd niet gecombineerd met hoge hakken, maar met platte ballerina’s, laarzen of veterschoenen, die net als de strakke minirok symbool stonden voor een nieuw vrouwelijk zelfbewustzijn.

De stijliconen van de jaren 60
De mode-iconen en voorbeelden van de jaren 60 waren niet per se iconisch vanwege hun gevoel voor mode, maar meer vanwege hun unieke haarstijlen. Het handelsmerk van Audrey Hepburn was de beroemde beehive, Bob Marley had lange dreadlocks, de Beatles gaven zelfs hun naam aan een kapsel en de afro van Angela Davis stond helemaal in het teken van haar inzet voor burger- en vrouwenrechten. Het Britse cultmodel Twiggy werd in de Westerse wereld hét gezicht van de jaren 60, met haar korte kapsel, grote ogen en unieke make-up. En muzikanten als Janis Joplin en Jimi Hendrix veroverden vele harten met hun energieke optredens en kleurrijke flowerpowerkleding.
De opvallende jaren 70:
glamoureus en rebels
Mode als manier van zelfexpressie
De trends van de jaren 70
Kapsels: bij hun jaren 70 outfit droegen vrouwen hun haar het liefst lang met natuurlijke krullen of met veel volume. Ook de mannen mochten in dit decennium het haar lekker laten groeien: wilde bossen haar, dikke snorren, lange bakkebaarden en borsthaar waren helemaal en vogue.
Kleding: de deels zeer strakke jaren 70 kleding, zoals de superkorte hotpants, liet zien hoeveel de seventies van de jaren daarvoor verschilden: ze waren vrijzinniger, rebelser en kleurrijker. Aansluitende blazers, truien, shirts en broeken waren bij mannen en vrouwen net zo geliefd als de wijde, hippie-chic mode uit de sixties. Mini- en maxi-rokken werden gecombineerd met halflange mantels, de populaire broeken met wijde pijpen droeg men samen met tops in eindeloze variaties: met zwierige volants, grote kragen of met strakke shirts met opschrift. Bij de mode van de jaren 70 mocht je doen en laten wat je wilde.
Pasvormen & patronen: wijd, kort, strak, breed, en smal, zo veelzijdig waren de jaren 70 outfits. Men droeg capes met etnopatronen, geruite rokken, blouses met wijde trompetmouwen en schoenen met blokhakken bij strakke flared broeken met een hoge taille, zowel overdag als naar de disco. Zowel vrouwen als mannen droegen jeans, schoenen met plateauzolen en kleding met opvallende en felgekleurde patronen. Het materiaal van het moment: kunstvezel. Polyester was goedkoop om te produceren en werd al snel een geliefde stof bij jong en oud.
De jaren 70 als bron van vele modestromingen:
glam, punk en flower power
De kleding uit de jaren 70 was een bonte verzameling: de hippie flower power, de radicale punkmode, de detailrijke cowboystyles en de onbezorgde glamour van de discobeweging. Elk van deze moderichtingen had zijn eigen oorsprong. De soepelvallende jaren 70 jurken, de net iets te strakke jumpsuits in de mannenbladen en de gescheurde jeans van de straatpunks symboliseerden allemaal de drang naar bevrijding van de maatschappelijke conventies.
Hierbij speelde ook de muziek een grote rol. Deze beïnvloedde plotseling ook de modesmaak van de massa. Voor het grote succes waren de outfits die sterren en bands op het podium droegen soms belangrijker dan de muziek zelf. Maar de oliecrisis maakte voor iedereen duidelijk dat ze spaarzamer met grondstoffen om moesten gaan. Zo werd het voor veel vrouwen vanzelfsprekend om mode-items zelf te breien, haken of naaien. Gehaakte vesten en korte, gebreide jurken werden met een riem in de taille gedragen. Hier droeg men dan grote zonnebrillen, wijde flaphoeden en kniekousen bij. Zelfmaakmodetijdschriften als Knip en Marion waren niet aan te slepen en waren een inspiratiebron voor vele dames.

De stijliconen van de wilde jaren 70
Kunst en muziek beïnvloedden de mode van de jaren 70 sterk. Androgyne sterren als David Bowie en glamrockbands als Queen veroverden met hun opvallende stijl en extravagante gedrag niet alleen de beeldschermen, maar ook de harten van jonge vrouwen en mannen. Excentrieke kleding was in ‘Studio 54’, een nachtclub in New York, de dresscode. Dress spectacular, stond er op de entreebewijzen. En als je met sterren als Mick Jagger, Diana Ross of John Travolta wilde feesten, hield je je daar aan.
Modeontwerpsters als Vivienne Westwood en de Franse breimodedesigner Sonia Rykiel inspireerden veel vrouwen om zich opvallend en vrouwelijk te kleden en mode te gebruiken als manier van zelfexpressie. Hierdoor ontstond er veel diversiteit binnen de kleding van de jaren 70.
De bonte jaren 80:
opvallende en kleurrijke modetrends
Aerobics fashion versus schoudervullingen
De trends van de jaren 80
Kapsels: the bigger, the better! Big Hair, waarbij het haar zo hoog mogelijk wordt getoupeerd, was heel populair bij vrouwen in de jaren 80. Daarbij was het een trend om het haar te verven of te bleken. Ook het permanent krullen van het haar zag je veel, zowel bij vrouwen als bij mannen. Daarnaast was bij mannen het zogenaamde matje in de nek een regelrechte hit.
Kleding: de typische V-vorm van de jaren 80 outfit ontstond door wijde, korte jasjes met gigantische pof- en vleermuismouwen. Oversized sweatshirts met logo's van grote merken zoals Marc O'Polo droegen vrouwen nonchalant off shoulder. Door belangrijke sportevenementen, zoals Wimbledon en het Europees Kampioenschap voetbal, zag je kledingstukken van sporttenues terug in de dagelijkse mode. De combinatie van het bomberjack met een joggingbroek en tennissokken groeide zelfs uit tot de bekende jaren 80 disco-outfit.
Pasvormen & patronen: geometrische patronen in felle kleurencombinaties, het liefst met neon, waren superpopulair. Aan het begin van de jaren 80 waren de pasvormen wijd en vierkant. Halverwege het decennium kwam aerobics kleding in de mode. In de strakke leggings en body’s die bij deze trend hoorden was het figuur juist goed zichtbaar. Zowel de opvallende pasvormen en felle kleuren, als de expressieve make-up pasten volledig bij het jaren 80 motto 'Zien en gezien worden'.
Jeugdculturen bepalen het modebeeld van de jaren 80
Het decennium van extremen, dat is een goede benaming voor de jaren 80. De kleding, make-up en kapsels waren opvallend en kleurrijk, soms zelfs schreeuwerig, en waren geïnspireerd door de looks van bekende acteurs en popsterren. Door de komst van de kabeltelevisie aan het begin van de jaren 80, werd televisiekijken steeds populairder. Dit zorgde ervoor dat men kennismaakte met de glamorous styles van de acteurs uit de Amerikaanse soapserie Dallas en de casual looks van het Britse popduo Wham!. Het levensgevoel in de eighties was optimistisch en vrijzinnig. Dit weerspiegelde zich in uitgesproken kleding.
De verschillende jeugdculturen van de jaren 80, waaronder punkers, gothics, hiphoppers, yuppies en autonomen onderscheidden zich van elkaar door hun kleding- en muziekkeuze. Terwijl er al heel veel verschillende kledingstijlen waren, ontstond een nieuwe, iconische stijl: aerobics fashion. Deze mode was te herkennen aan spandex leggings, strakke body's en felgekleurde beenwarmers. De inspiratie voor aerobics fashion kwam uit de film Flashdance en de beroemde fitnessvideo's van Jane Fonda.
Een aantal fashion-items was heel bepalend voor het modebeeld van de jaren 80. Zo droegen veel jonge meisjes hoofd- en zweetbanden, waren punkers te herkennen aan hun stoere leren jassen en legerkisten, en was de oversized blazer met schoudervullingen onwijs populair. Vrouwen combineerden de blazer met een leren stropdas en spijkerbroeken met verschillende washed effecten. Ook de combinatie van een oversized trui of T-shirt en een legging was een geliefde jaren 80 outfit. Feminisme speelde een belangrijke rol in dit decennium. Vrouwen kozen daarom vaak voor een krachtige look met rode lippenstift en een volumineus kapsel om zich staande te kunnen houden in de mannenwereld.

De stijliconen van de jaren 80
De mode in de jaren 80 werd beïnvloed door film, televisie en muziek. Een van de belangrijkste stijliconen was Madonna. Zij zorgde ervoor dat veel vrouwen de crop top, off shoulder kleding, accessoires met crucifixen, gewaagde make-up, korsetten en bustiers gingen dragen.
Depeche Mode, Duran Duran, Prince en natuurlijk de King of Pop Michael Jackson bestormden de hitlijsten en waren net als Madonna een grote inspiratiebron voor de kledingkeuze van jongeren. Niet alleen artiesten, ook acteurs hadden een grote invloed op de jaren 80 mode. Zo bracht de Amerikaanse soapserie Dynasty, waarin Linda Evans, John Forsythe en Joan Collins een hoofdrol speelden, glitter & glamour in de kledingkast van veel vrouwen.
De levendige jaren 90:
alle kleuren van de regenboog
Mode in het teken van vrijheid
De trends van de jaren 90 kleding
Kapsels: kleuren en stylen, dat is wat meiden in de jaren 90 met hun haar deden. Ze krulden hun lokken met de stijltang, gingen de deur uit met wafelhaar of maakten vlechtjes in hun lange manen. Daarbij zorgde haarmascara voor kleur in het wilde kapsel. De volwassen vrouwen hielden hun coupe juist eenvoudig met een gladde bob, waarbij de voorkant langer was dan de achterkant. Ook een pony die in dunne plukjes over het voorhoofd viel, was onderdeel van een typisch jaren 90 kapsel.
Kleding: zo gedurfd als de jaren 90 mode van de jeugd was, zo conservatief waren de jaren 90 outfits van hun moeders. Zij lieten zich vooral zien in wijde blazers in vierkant model met schoudervullingen, wijde rokken en wijde truien.
Pasvormen & patronen: de kleuren en patronen uit de jaren 80 huppelden mee de 90er jaren in. Dames haalden alles uit de kast en combineerden de opvallendste items met elkaar. Een oversized trui met een opvallend geometrisch patroon? Die kon prima op een ander dessin! Qua kleuren werd er vooral gekozen voor royal blue, vuurrood en parkietgroen.
Plastic speentjes en lippenstift
Bij de expressieve levensstijl van de nineties hoorde een nieuw kledingmotto: hoe minder (stof) hoe beter. Zo combineerden jonge ‘Girl Power’ meisjes graag naveltruitjes met korte rokjes. Wat daarbij zeker niet mocht ontbreken was de Eastpack-rugtas! ’s Avonds werden deze jaren 90 outfits ingeruild voor strakke korte jurkjes met pumps. Accessoires als tattookettinkjes, kleurrijke zonnebrillen in rood, geel, blauw of groen, heuptasjes op oversized truien en bandana’s waren niet meer weg te denken uit het modebeeld. En vergeet de walkman niet!
Kwam je een klaslokaal binnen, dan sprongen neonkleurige oogschaduw, kraaltjesarmbanden en kettingen met plastic speentjes meteen in het oog. De discogeneratie droeg grote creolen en brede stoffen haarelastiekjes met de meest uiteenlopende patronen. Lekker hip en onbezorgd, zoals Gwen Stefani in ‘I’m just a Girl’. Op scholen gingen ook merken een steeds grotere rol spelen. Bepaalde jeans en streetwear moesten van Diesel, Tommy Hilfiger of Reebok zijn, want anders hoorde je er niet bij. Calvin Klein onderbroeken, de 501 van Levi’s en de platform sneakers van Buffalo behaalden in de jaren 90 een echte cultstatus.
Zoals het in veel decennia het geval was, kende de jaren 90 mode verschillende kanten. Zo maakte bijvoorbeeld de haute couture een opmars. De dure merken gingen voor luxe en hoogwaardige materialen. Topmodellen als Naomi Campbell en Claudia Schiffer werden ware iconen en hun terughoudende kledingstijl werd door veel vrouwen overgenomen.
Op straat was er ook een ander beeld te herkennen, dat geen groter contrast kon vormen met de haute couture. Losbandige jongeren zaten strak in hun trainingspak, droegen bomberjacks van ballonzijde en hadden opgeschoren haren. Dit was vooral het gevolg van de opkomende gabber- en rave-scene en de houseparty’s waar XTC veelvuldig gebruikt werd. Deze partydrug zorgde ervoor dat je de hele nacht door kon gaan.
Ook romantici kwamen dit decennium aan hun trekken. Lange bloemetjesjurken en topjes met dunne spaghettibandjes vlogen de winkels uit. In een typische jaren 90 outfit droeg je deze kleding over een shirt met korte mouwen. De make-up was licht van kleur, maar zeker aanwezig. Wenkbrauwen werden tot dunne streepjes geëpileerd en lippen kregen standaard een laagje taupekleurige, matte lippenstift. Het ‘lippenstift-feminisme’ kwam op en kohlpotlood en lippenstift waren niet meer alleen maar instrumenten om je aan te passen aan het schoonheidsideaal. Ze werden uitdrukking van macht en autonomie in het dagelijks leven en op de werkvloer.

De stijliconen van de jaren 90
Door de grote invloed van televisiezenders als TMF en MTV hingen er vooral posters van presentatrices en artiesten in de slaapkamers van de jongeren. Hiphoppers die de muziekcharts binnendrongen introduceerden de wijde baggy jeans met oversized hoodies en overhemden en baseballcaps. Personages uit tv-series als Beverly Hills 90210 en Friends maakten de vrouwelijke laagjeslook met enkellange jurken, coltruien en blazers met schoudervullingen enorm populair.
Maar de echte trendsetters van de 90er jaren waren toch wel de boy- en girlbands als de Backstreet Boys en Spice Girls. Als tegenbeweging van de popmode was er de grunge. Kate Moss en Nirvana-zanger Kurt Cobain waren met hun geruite, flanellen overhemden en versleten jeans dé voorbeelden van deze generatie. Ook vandaag de dag kan deze kledingstijl nog op veel fans rekenen.
Mode in de zeroes:
van baggy tot bling bling
New styles & fashion revivals van de jaren 00
De trends van de jaren 00 kleding
Kapsels: in het decennium na de eeuwwisseling werd er veel geëxperimenteerd met verschillende soorten kapsels. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van steil, gewafeld en gekruld haar in één coupe, een strak naar achter gekamde staart waar expres en heel precies een paar plukjes haar uit losgetrokken waren of een schuine pony die een oog bedekte. Ook werd er in het begin van de jaren 2000 veel gebruik gemaakt van speldjes in het haar. Vooral vlinderclipjes waren helemaal in! Het voornamelijk schouderlange haar werd vaak gedragen in een zigzagscheiding en met blonde highlights.
Kleding: in de jaren 00 was de denim look enorm populair. Je zag veel vrouwen in een spijkerbroek met een lage band en vaak werd er dan ook nog een spijkerjasje op gedragen. Aan het begin van het millennium werd de mode geïnspireerd door de technologie en werd er veel kleding met metallic stoffen, glimmende prints en metalen gespen en knopen gedragen. Jaren 00 kleding mocht opvallen: jeans met bling bling, topjes in felle kleuren en netpanty’s onder korte rokjes. Ook was er een revival van de boho kledingstijl uit de jaren 70 met Romeinse sandalen en speelse tunieken.
Pasvormen & patronen: aan het begin van het decennium was het bootcutmodel helemaal in, maar vanaf 2005 werd de skinny jeans steeds populairder. De wijd uitlopende pijpen van de bootcut jeans verdwenen steeds meer uit het straatbeeld en werden vervangen door smalle, strak aansluitende pijpen. Ook verdwenen de opvallende patronen van de mode uit de jaren 90 uit het straatbeeld. Toch bleef de mode rijk aan details en felle kleuren.
Van naveltruitjes tot laagjeslook
Vluchtig en vol afwisseling: de mode uit de jaren 2000 was zeker niet saai of eentonig te nomen. Door de invloed van de media en de globalisering bleven trends vaak niet langer overeind dan een jaar of twee. De ene stijl vloeide over in de volgende. Toch zijn er binnen al die stijlen wel enkele algemene trends aan te wijzen. Zo droegen vrouwen droegen graag broeken met uitlopende pijpen. De broeken zaten laag op de heupen waardoor de in dit decennium populair geworden string er net iets bovenuit stak. Daarnaast waren de shirtjes en topjes vaak wat korter en strakker waardoor er een stukje huid bij de heupen en de buik te zien was. Het resultaat was een vrouwelijke silhouet: smal aan de bovenkant en wijd aan de onderkant. Deze look stond voor een zelfverzekerde vrouw die met beide benen in het leven staat.
Dit modebeeld leidde ertoe dat meisjes en vrouwen zich heel erg bewust werden van hun lichaam en zich gingen vergelijken met de superdunne modellen en goedgetrainde supersterren die ze als rolmodel zagen. De strakke, kleine topjes lieten weinig aan de verbeelding over. Erg flatterend waren ze niet. Diëten en veel sporten voor een strakker lichaam was dan ook heel normaal in deze periode. Dit was echter niet de enige modetrend van 2000 tot 2010. Na een tijdje begon de laagjeslook hip te worden. Vrouwen droegen nu rokken en jurken over hun spijkerbroek of capribroek. Vaak werden er ook gewoon 2 shirts of topjes in verschillende kleuren over elkaar heen gedragen. Meerrijige kettingen en armbanden maakten deze look helemaal compleet. De favoriete kleur in de jaren 00 kleding was lange tijd turquoise. In de athleisure trend kwam deze kleur veelvuldig terug. Veel sterren droegen een nauwsluitend ton-sur-ton joggingpak van velours. Ook de minirok uit de jaren 60 maakte zijn comeback. Deze ’micro-mini’ van spijkerstof met elasthan kwam tot net over de billen. Aan het einde van het decennium verscheen ook de skinny jeans weer ten tonele. Daarvoor was de bootcut jeans de enige broek die echt in de mode was.
Net als in de jaren 70 was een outfit pas compleet met accessoires zoals grote sierriemen. Ook sjaaltjes en kleine handtassen waren veel in het dagelijkse modebeeld terug te zien. Eveneens heel populair was de skaterstijl: cargobroeken en baggy pants die zo laag zaten dat het ondergoed zichtbaar was. Deze stijl werd zowel bij vrouwen als bij mannen een echte trend. Bij de mannen waren daarnaast casual spijkerbroeken met een lage band en washed effecten helemaal in, net als effen of gestreepte poloshirts en hoodies.

De stijliconen van de jaren 00
Bekende artiesten en celebrities zijn altijd al een belangrijke inspiratiebron geweest wat betreft de mode. Elke artiest bracht een eigen kledingstijl met zich mee die door de vele fans gevolgd werd. Toen Britney Spears in 1999 doorbrak met haar debuutalbum ’Baby one more time’ en een jaar later groot succes had met haar volgende album ’Oops! ... I did it again’ volgde een hele generatie van jonge meisjes haar schoolmeisjesstijl. Daarnaast maakten haar uitdagende en felgekleurde outfits grote indruk. Tijdens een optreden in 2001 was ze bijvoorbeeld te zien in een metallic bodysuit die meteen een regelrechte hit werd. Ook andere celebrities zoals Paris Hilton, Christina Aguilera en Sarah Jessica Parker waren een voorbeeld voor de mode van 2000 tot 2010.
De jaren 10 van de 21e eeuw:
een mix van retro & modern
Mode ten tijde van social media
De trends van de mode van 2010 tot nu
Kapsels: volumineus en natuurlijk: zo kan het haar van 2010 tot nu perfect omschreven worden. Doordat er steeds meer haarverzorgingsproducten op de markt kwamen, was gezond uitziend haar voor iedereen weggelegd. Qua kapsels was er van alles mogelijk: wel of geen pony, een middenscheiding, golvende lokken of geverfd haar in een gewaagde kleur. Mannen lieten steeds vaker een volle baard staan, een jaren 70 trend die dit decennium zijn comeback heeft gemaakt. De populairste mannencoupe was het zogenaamde undercut kapsel waarbij de zijkanten en achterkant kort geschoren zijn en het haar bovenop minstens 5 cm lang is.
Kleding: de mode van 2010 tot nu is een verzameling van stijlen uit de afgelopen decennia. Wijde truien, smalle broeken, korte jurken en lange rokken: alles kwam voorbij. Strakke en wijde kleding werd met elkaar gecombineerd om te voorkomen dat je look vormeloos werd. Op een skinny jeans droeg je bijvoorbeeld een losjes vallende blouse die aan de voorkant in de broekrand gestopt werd. En op een flared jeans of baggy broek droeg je juist een aansluitend shirt. Niet alleen spijkerbroeken waren heel populair, ook rokken in allerlei stijlen, waren vanaf 2010 niet weg te denken uit het modebeeld.
Pasvormen & patronen: aan het begin van de jaren 10 van de 21e eeuw was het vooral belangrijk dat kleding makkelijk te combineren was. Tijdloze, hoogwaardige items in effen tinten en met eenvoudige pasvormen waren dan ook bij iedereen volop aanwezig in de kledingkast. Niet alleen de kleuren en pasvormen waren eenvoudig, ook de details van kleding waren subtiel. Een blazer met aangerimpelde mouwen en een spijkerbroek met omgeslagen pijpen waren basic musthaves en konden makkelijk met elke kledingstijl gecombineerd worden. Gedurende het decennium maakten de modetrends uit de vorige eeuw hun comeback. Hierdoor werden pasvormen en patronen steeds uitbundiger.
Oude modetrends in een nieuw jasje
De mode vanaf 2010 werd en wordt nog steeds sterk beïnvloed door beroemdheden uit de muziekwereld en door actrices uit populaire films en televisieseries. Ook influencers zoals bloggers, It-girls en modellen met miljoenen volgers op social media bepalen voor een groot deel de trends van het moment. Zij zorgen ervoor dat de mode uit de jaren 70, 80 en 90 hun comeback maakte vanaf 2010. Zo waren flared jeans, corduroy jasjes en tie-dye shirts in de seventies onwijs populair en zagen we deze kledingstukken vanaf 2010 weer volop in het straatbeeld verschijnen. De beroemde Dr. Martens, acid washed jeans, blazers met schoudervullingen en de plissérok hebben we te danken aan de mode in de jaren 80. En tot slot maakten ook de nineties hun comeback met heuptasjes, chokers, haarbanden, schoenen met plateauzolen en off shoulder jurkjes en shirts.
De grens tussen vrouwen- en mannenkleding vervaagde sinds vanaf 2010 steeds meer. Unisex fashionitems zoals sneakers, witte T-shirts en spijkerjacks waren veel te vinden in de filialen van grote modeketens. Daarnaast werden overhemden niet meer alleen door mannen, maar ook door vrouwen gedragen en richtten cosmeticabedrijven zich steeds meer op mannen.
Naast de veranderende mode, kwam er ook een omslag in het schoonheidsideaal. In de zeroes werd een slank en sportief lichaam nog gezien als perfect. Door foto’s van het ‘perfecte plaatje’ op social media, kregen veel vrouwen een negatief zelfbeeld. Sinds 2010 werd het juist steeds belangrijker om realistisch en positief naar jezelf te kijken en jezelf niet te vergelijken met anderen.

Stijliconen van 2010 tot nu
De mode werd vanaf 2010 dus sterk beïnvloed door social media en realityseries over fashion en topmodellen. Daarnaast waren bekende powervrouwen, zoals de voormalig First Lady van Amerika, Michelle Obama, en de hertogin van Cambridge, Kate Middleton, een inspiratiebron voor veel vrouwen.
En natuurlijk speelden ook celebrities zoals de Kardashians en sterren uit de muziekscene, waaronder Lady Gaga en Pharell Williams, een belangrijke rol in het modebeeld van 2010 tot nu. Hun luxe kledingstijl was helaas niet voor iedereen weggelegd. Grote modehuizen speelden hier slim op in door betaalbare creaties te verkopen die geïnspireerd waren op de kleding van de sterren.
Mode eerder en vandaag –
Miriam’s modefavorieten



De stralende Miriam Hensgens uit Zuid Limburg heeft een passie voor mode, en mixen & matchen met stijl is voor haar een feestje. Haar mode-inspiratie vindt ze in steden als Maastricht. Op haar blog http://seebymiriam.nl/ deelt ze haar liefde voor mode met haar lezers en laat ze haar favoriete outfits zien.
Mode van toen en nu
Ik sta voor mijn kledingkast en ineens ben ik terug in de tijd. Ik realiseer me dat de mode van toen nu eigenlijk weer in mijn kast hangt. Zo grappig! Ik zie de felle kleurtjes van de 80’s, maar ook de broeken met wijde pijpen van de 70’s. Ik droom verder en daar zijn ook de televisieseries van toen. OMG, hier moet ik iets mee. Ik weet het al: ik neem jullie mee naar de 70’s en 80’s.
De trends van de 70’s
Als tienermeisje heb ik de trends van de 70’s meegemaakt. Ik was gek op modetijdschriften en televisieseries, vooral op Charlie’s Angels met Farrah Fawcett. Wie kent haar niet?! Iedereen wilde haar figuur, haar haar, haar tanden. Ik ook! Haar kledingstijl met de strakke flared broeken met hoge taille vond ik helemaal geweldig. Ik had twee flared pantalons: een ribbroek en een terlenkabroek. Laat me nu ook een lichtgroene zijden flared pantalon hebben... Zo grappig! Hij is perfect om jullie te laten zien hoe de mode zich herhaalt. De flared pantalon is terug, maar we combineren hem anders. Geen strak topje erop. Alles mag wat losser. Een oversized blouse of T-shirt is meer van nu.
De trends van de 80’s
In de 80’s was alles too much: te veel haar, te veel make-up en te veel schoudervulling. Ik liet me in die tijd inspireren door Amerikaanse televisieseries als Dallas en Dynasty. Heerlijk wegdromen in de wereld van de sterren. Ook ik droeg teveel schoudervullingen: wel drie over elkaar! Nu hangen er weer blazers met schoudervullingen in mijn kast. Dit zijn dan wel oversized modellen en niet de getailleerde blazers van de 80’s. Tegenwoordig dragen we de blazer anders. Makkelijker. Draag hem zoals ik op een plissérok of een culotte. Hou het losjes.
Ook de glitterblouse wordt anders gedragen. Niet zoals de Dynasty-sterren netjes onder een mantelpakje, maar losjes op een plissérok. De mode van nu is lekker draagbaar.
Ken je deze nog?
Deze leren riem komt zo uit de 80’s. Hij is lang en in het midden breed, met smalle uiteinden. Het brede deel draag je voor en de uiteinden gaan van achter naar voren waar je ze vaststrikt. Ik had vroeger twee van deze riemen. Nu zijn ze weer hot. Zo gaat dat met trends: ze komen, ze gaan en ze komen weer.
Met dank aan…
Wat een challenge om terug te gaan in de tijd. Kijken hoe de trends zich herhalen. Anders, maar toch ... Het modemerk Wenz kwam met het idee. Zo leuk!