Naar boven
Lifestyle  / Intervalvasten, wat is het eigenlijk?
10 aug

Intervalvasten, wat is het eigenlijk?

Afbeelding-van-een-wit-bord-met-mes-en-vork-en-een-wekker-erop-titelbeeld

In de wereld van de voeding specialisten en de diëtisten valt momenteel heel vaak het woord intervalvasten. Maar wat wordt hier eigenlijk mee bedoeld? Intervalvasten is een manier van eten volgens een heel eenvoudig concept, waarmee je met een beetje discipline en zonder stress op een gezonde manier kunt afvallen en tegelijkertijd je lichaam kunt ontgiften. Maar is het ook effectief? Wij hebben dit nieuwe dieet uit de Verenigde Staten eens nader bekeken.

Bij intervalvasten (ook wel intermittent fasting genoemd) hoef je je maar aan één belangrijke regel te houden: tijdens bepaalde delen van de dag of de week eet je niet. De tijdstippen waarop je niet eet kun je helemaal zelf bepalen. De methode is heel simpel en juist daarom is hij waanzinnig populair. Er zijn geen strikte voedingsplannen en geen speciale recepten of hulpmiddelen voor nodig.

Afbeelding-van-een-rood-hart-in-een-geel-opgerold-meetlint-op-houten-tafel-erachter-groene-planten

De oorsprong van het vasten

Vasten bestaat al sinds mensenheugenis. De mensheid heeft het immers altijd al – vrijwillig of onvrijwillig – zo nu en dan met weinig of geen voedsel moeten doen. In de steentijd konden mensen prima voor langere tijd overleven op lege magen. En ook vandaag de dag kunnen we dat nog, want onze lichamen zijn heel goed in staat om energiereserves op te slaan om die vervolgens op een later tijdstip aan te kunnen spreken.

Hoe werkt intervalvasten?

De belangrijkste regel bij intervalvasten is regelmaat. Je moet elke dag hetzelfde schema aanhouden en er dus voor zorgen dat de door jou gekozen vastentijden bij jouw levens- en dagritme passen. Zo zullen mensen met onregelmatige werktijden anders vasten dan iemand met een 9-tot-5-baan. Vooral tijdens de periode waarin er niet gegeten wordt, moet je erop letten dat je voldoende drinkt. Dit kan bijvoorbeeld ongezoete thee, zwarte koffie of water zijn.

Afbeelding-van-vrouw-in-wit-hemd-witte-rok-in-groen-gras-strekt-in-yogahouding

Een van de manieren van intervalvasten is de “5/2-methode”. Hierbij wordt op vijf dagen van de week normaal gegeten en op de andere twee dagen wordt de energie-inname sterk gereduceerd. Voor vrouwen bijvoorbeeld tot 500 en voor mannen tot 600 kilocalorieën per dag. Dat is ongeveer één maaltijd. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je op de dagen dat je normaal eet, niet inhaalt wat je op de andere twee dagen tekortkomt. Je kunt de twee vastendagen het best doordeweeks plannen, op dagen dat er niet teveel stress is en je regelmatig even pauze kunt nemen.

De meest populaire manier van intervalvasten is de “16-uur-vasten-8-uur-eten-methode”. Hierbij eet je binnen een periode van acht uur twee tot drie maaltijden en vast je de andere 16 uur (het schema voor vrouwen is meestal 14-10). De nachtrust valt binnen de periode van 16 uur. Eet je de laatste maaltijd rond 22 uur, dan laat je het ontbijt staan en begint de acht uur waarin je eet met je lunch. Dat is ideaal voor mensen die sowieso al niet ontbijten.

Afbéelding-van-vrouw-in-wit-hemd-in-wit-bed-rekt-zich-uit

Heb je echt een ontbijt nodig om op gang te komen, dan eindigt de acht uur waarin je eet dus ergens halverwege de middag. Deze methode is heel effectief omdat tijdens een langere periode zonder eten autofagie plaatsvindt. Autofagie is een biochemisch proces waarbij onze cellen zichzelf reinigen. Hierdoor is deze milde manier van vasten, mits op de juiste manier toegepast, meestal gezond.

Voor wie is intervalvasten geschikt?

Studies hebben uitgewezen dat intervalvasten de kans op het ontstaan van kanker en diabetes kan verminderen, ontstekingen kan remmen en het lichaam sterker kan maken. Maar deze strikte manier van eten is niet voor iedereen geschikt. Je moet bijvoorbeeld niet vasten als je een lage bloeddruk hebt, in verwachting bent of borstvoeding geeft, aan een stofwisselingsstoornis lijdt of ondergewicht hebt. Ook kinderen en ouderen wordt intervalvasten afgeraden.

Voor alle andere mensen die graag gezond willen leven en er goed uit willen zien, maar die wel graag willen blijven eten wat ze lekker vinden, is intervalvasten een fantastisch alternatief voor gewone diëten.

 

Wat vind jij van deze nieuwe voedingstrend? Heb je internetvasten al eens uitgeprobeerd? Wij vinden het heel leuk wanneer je hier een reactie achterlaat!

Delen via

Welke accessoires maken uw outfit compleet? Hoe verliep de laatste WENZ fotoshoot en wat is het culinaire hoogtepunt van uw volgende feest? Uw WeStyle team brengt u op de hoogte over alles wat te maken heeft met fashion, lifestyle, leuke mode weetjes en natuurlijk de laatste trends!

Geen reacties
Plaats een reactie

*Verplichte velden