Naar boven
Sieraden van A-Z / Duikhorloge

schmucklexikon_duikhorloge

Duikhorloge

Koraalriffen, vissen, verborgen schatten: tijdens het duiken zou je de tijd zo vergeten. Om ook onder water een oogje op de tijd te kunnen houden, zijn er speciale duikhorloges. De belangrijkste functie van zo’n horloge is het meten van de decompressietijd. Dat is de tijd die een organisme nodig heeft om een afstand met verschillende drukniveaus te overbruggen zonder schade op te lopen. Hiervoor zijn deze horloges uitgevoerd met een verstelbare rand om de wijzerplaat, de lunette. Tegenwoordig maken de meeste duikers voor deze berekeningen gebruik van een moderne duikcomputer.

Toch is het duikhorloge populairder dan ooit. Het sportieve design en de robuuste uitstraling maken dit horloge tot een klassiek accessoire en luxe statussymbool dat vooral om de pols van mannen prijkt. Een hoogwaardig duikhorloge kan een waterdruk van tot wel 20 bar weerstaan. Hoewel ondertussen de meeste horloges, met het oog op het dagelijks gebruik, waterdicht zijn, weet het duikhorloge als geen ander met grote hoeveelheden water om te gaan. Een uit de hand gelopen grap waarbij iemand plotsklaps in het water belandt is voor een duikhorloge dan ook geen probleem, terwijl een ander horloge langzaam vol met water zou lopen.

DuikhorlogeNaast deze praktische eigenschap beschikt dit ‘onderwaterhorloge’ ook over geïntegreerde verlichting. Nu duikt deze functie vandaag de dag ook bij normale horloges op, maar de verlichting van een duikhorloge moet zo goed zijn dat de tijd op een afstand van 25 cm nog steeds perfect af te lezen is. De doorslaggevende factor voor de aanschaf van dit accessoire is echter vaak de soliditeit. Het maakt het niet uit of u weleens ergens tegenaan stoot, dit horloge is vrijwel onverwoestbaar. Kortom: dit is het ideale accessoire om grootse avonturen mee aan te gaan, maar ook een gewone werkdag perfect te timen. Dit sportieve, maar eenvoudig ogende horloge geeft elke man een beetje avontuurlijke charme en vergeeft hem zijn onvoorzichtigheid.