Naar boven
Onderhoudstips / Wastips

Wastips

Verzorging van wasgoed

Witte was: stralend schoon
pflegetipps_waeschepflege_bild13

Wit wasgoed dat ooit stralend wit was, maar er nu grijs en vlekkerig uitziet? Zonde! Want dat had makkelijk voorkomen kunnen worden! Door regelmatig een beetje vlekkenzout toe te voegen bij een wasbeurt houd je de was mooi wit. Gele strijkvlekken behandel je met azijn. Wees er wel snel bij, want deze vlekken zijn heel hardnekkig! Ook gewoon keukenzout doet wonderen: je kunt er bloed- en rodewijnvlekken mee verwijderen en het helpt tegen harde, gekreukte lakens en handdoeken.

Zwarte was: reken af met witte vlekken

De typische witte strepen en vlekken op zwarte was zijn vaak de resten van waspoeder. Door vloeibaar wasmiddel te gebruiken en de kleding binnenstebuiten te wassen kunnen ze voorkomen worden.

pflegetipps_waeschepflege_bild3Bonte was: houd de kleuren mooi

Door op de juiste manier te wassen, houd je de kleuren van je bonte was mooi en intens. Door te hoge wastemperaturen, drogen in de zon en het gebruik van verkeerd wasmiddel kunnen kleuren verbleken en hun glans verliezen. Sorteer de was altijd op kleur en gebruik voor de donkerste kleding een speciaal wasmiddel voor zwart wasgoed. Voor de overige kleuren kun je het best voor een vloeibaar fijnwasmiddel voor gekleurde was kiezen. De ideale wastemperatuur ligt tussen de 30° en 60° en is afhankelijk van het materiaal. Beginnen de kleuren van je kleding toch te vervagen? Dompel ze dan onder in warm water met azijn om ze weer op te frissen.

pflegetipps_waeschepflege_bild1Angora: veeleisend verwenmateriaal

De lichte wol van het angorakonijn isoleert uitstekend en wordt daarom graag gebruikt voor truien en vesten. De natuurlijke warmte die de kleding geeft, kan zelfs verlichting bieden bij pijnklachten. Bij de verzorging van een kledingstuk van angorawol komt echter wel wat kijken. Lichtjes opschudden en laten luchten aan een kledinghanger is beter dan het materiaal te vaak te wassen. En als je het dan toch wilt wassen, is een lauwe handwasbeurt de enige manier om het materiaal te reinigen zonder het te beschadigen. Draai het kledingstuk binnenstebuiten, was het voorzichtig met een wolwasmiddel en spoel het daarna goed uit met schoon water. Wring het kledingstuk niet uit, maar laat het tussen twee handdoeken of liggend op een rekje drogen.

Katoen: warm en praktisch

De behandeling van dit natuurlijke materiaal is niet moeilijk. Katoen kan probleemloos gewassen en gecentrifugeerd worden. Let er wel op dat kleuren af kunnen geven! Was donkere en lichte kleuren dus altijd apart. Katoenen stoffen kunnen heet gestreken worden en mogen meestal gewoon in de droger. Kijk altijd wel eerst even in het waslabel of het kledingstuk wel echt geschikt is voor de wasdroger! pflegetipps_waeschepflege_bild2

pflegetipps_waeschepflege_bild4Jeans: de all time favorite

ledereen kent ze, iedereen heeft ze: spijkerbroeken! Door de vele designs en uitvoeringen is er voor elke smaak, elke stijl en elke leeftijd wel een geschikte jeans te vinden. En wie eenmaal de perfecte spijkerbroek gevonden heeft, wil er natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Om te voorkomen dat je nieuwe jeans kleur verliest of gaat afgeven, is het aan te raden om de broek altijd binnenstebuiten te wassen. Heb je een nieuwe spijkerbroek gekocht? Leg hem dan eerst 30 minuten in 5 liter water vermengd met 4 eetlepels schoonmaakazijn. Dit voorkomt het verbleken en afgeven van de kleuren. Laat jeans bij voorkeur aan de lucht drogen: de wasdroger kan de stof laten krimpen! Heb je je spijkerbroek graag lekker zacht? Strijk hem dan terwijl hij nog een beetje vochtig is.

Kasjmier: wol deluxe

pflegetipps_waeschepflege_bild5Kasjmier is een heel hoogwaardig materiaal dat best prijzig is. Het is dus zeker op zijn plaats om dit materiaal met gepaste eerbied te behandelen! Kasjmier mag niet te vaak worden gewassen. Het is beter om kasjmier een adempauze te geven door het minstens een dag te laten luchten. En is het echt nodig om je kasjmier kledingstuk te wassen, draai het dan binnenstebuiten, gebruik een speciaal wolwasmiddel en kies voor een wolwasprogramma. Bij erge vlekken is het beter om deze voor het wassen te deppen met een shampoo van goede kwaliteit. Kasjmier kleding mag eventueel in de droger gedaan worden, maar dan wel op een koud programma. Door het dragen en wassen kunnen kleine bolletjes en pluisjes op de stof ontstaan. Deze kun je heel makkelijk verwijderen met een speciaal wolscheerapparaat.

pflegetipps_waeschepflege_bild6Linnen: luchtig, licht en zomers

Kleding van linnen is ideaal voor hete zomerdagen: het draagt lekker licht en luchtig en mag bovendien op hoge temperatuur gewassen worden. Het is wel aan te raden om eerst even in het labeltje de aanbevolen wastemperatuur te bekijken. Als de stof helder gekleurd is, mag hij namelijk vaak niet te heet gewassen worden om te voorkomen dat de kleuren verbleken. Wie een hekel heeft aan strijken, zal geen fan zijn van linnen kleding! De stof kreukelt snel en moet heel zorgvuldig gestreken worden. Je kunt dit het best doen als de stof nog vochtig is.

 Metallic garens: glansrijk de mooiste

pflegetipps_waeschepflege_bild7Mode met glansgarens is op dit moment heel populair. Het metallic effect zorgt voor een vleugje glamour. Het nadeel van kleding met metallic garen is dat het vrij gevoelig is. Houd je daarom altijd goed aan de voorschriften van het waslabel! Het is in ieder geval beter om je metallic kleding in de vakantie thuis te laten. Zonnebrandcrème en chloorwater doen de glansgarens geen goed. Dat geldt overigens ook voor strijken.

pflegetipps_waeschepflege_bild8Polyacryl: wassen, wassen, wassen

Synthetische acryl wordt voor heel veel kledingstukken en plaids gebruikt. Het nadeel van polyacryl is dat de stof snel onprettig gaat ruiken als hij te lang niet gewassen wordt. Op tijd wassen dus! Polyacryl kan niet goed tegen hitte: was en strijk het materiaal altijd op een lage temperatuur. Je hebt het langst plezier van je polyacryl kledingstukken als je ze voorzichtig wast en gewoon aan de lucht laat drogen.

Velours: gevoelig en trendypflegetipps_waeschepflege_bild9

Kledingstukken van chic velours mogen nooit worden gewassen in de wasmachine, maar moeten worden gereinigd door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf. Als er hardnekkige vlekken zijn ontstaan, kun je de kleding eventueel voorzichtig met de hand wassen. Doe velours kledingstukken niet in de droger, maar hang ze gewoon aan de waslijn. Wie geen afdrukken van knijpers en waslijnen in zijn kleding wil hebben, kan er het best een doek onder leggen of de kleding gewoon liggend laten drogen. Velours is overigens te gevoelig om in de koffer mee te nemen. Wil je je velours kledingstuk echt niet missen tijdens je vakantie? Vouw het dan binnenstebuiten op en leg vloeipapier tussen de verschillende lagen.

pflegetipps_waeschepflege_bild11Zijde: chic natuurmateriaal

Natuurlijke materialen, zoals zijde, hebben meer verzorging nodig dan synthetische stoffen. Het is echt zonde om onvoorzichtig met zijden kledingstukken om te gaan, want dan gaan ze veel minder lang mee. Laten reinigen in de stomerij is het best, maar je kunt zijde ook zelf met de hand wassen. Was zijden kleding altijd met een mild wasmiddel zonder bleekmiddel. Wie zijde wast, moet wel snel zijn! Zijde mag namelijk niet te lang in water liggen, zeker niet langer dan 5 minuten. Voor de watertemperatuur geldt: hoe donkerder de stof, hoe kouder het water moet zijn. Spoel de kledingstukken na het wassen met koud water en een scheut wijnazijn uit. Strijk zijden kleding altijd binnenstebuiten en bevochtig of besprenkel de stof niet! Water kan lelijke vlekken veroorzaken, net als deodorant, parfum en te veel zonlicht.

pflegetipps_waeschepflege_bild12Kant: voorzichtigheid voor alles

Dat kanten stoffen heel gevoelig zijn, is algemeen bekend. Veel mensen wassen ze daarom met een fijnwasprogramma. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen, kan zijn kanten kleding beter helemaal niet in de wasmachine reinigen. Gewoon met de hand wassen in lauwwarm water met een beetje shampoo is de veiligste optie. Laat kant altijd aan de lucht drogen en strijk het onder een doek op een lage temperatuur. Dan heb je er het langst plezier van.

pflegetipps_waeschepflege_bild14Wol: milde verzorging vereist

Wol is niet alleen een van de meest gebruikte, maar ook een van de meest comfortabele materialen die er zijn. Bijna iedereen heeft wel een wollen trui in de kast liggen. Om ervoor te zorgen dat je wollen kledingstukken zo lang mogelijk comfortabel en mooi blijven, zul je ze voorzichtig moeten wassen. Het water mag in ieder geval niet te warm zijn, omdat wol bij hogere temperaturen snel krimpt. In plaats van agressieve reinigingsmiddelen te gebruiken, is een milde shampoo al genoeg. Een beetje azijn in het water laat de kleuren weer stralen. Om te voorkomen dat de structuur van de wol beschadigt, is het raadzaam om de kledingstukken in een waszak of kussensloop in de wasmachine te wassen. Wring wollen kledingstukken nooit uit en hang ze niet op om te drogen. Je kunt ze beter gewoon op een handdoek leggen tot de stof droog is. Wil je je lievelingstrui nóg zachter maken? Leg hem dan eens even in de vriezer!

 

 

 

Wassymbolen

Als je je aan de voorschriften van het waslabel houdt, heb je veel langer plezier van je kleding. Wij laten je hier zien wat de verschillende wassymbolen betekenen.

Wassen

Normale was Fijne was Handwas Niet wassen

De cijfers in de wastobbe geven de maximale wastemperatuur aan. Staat er een streep onder de wastobbe? Kies dan voor een mild programma (bijvoorbeeld ‘fijne was’ of ‘wolwas’).

Drogen

Drogen op een lage temperatuur Drogen op een normale temperatuur Niet geschikt voor de wasdroger

De punten geven aan of de was op een lage of een normale temperatuur gedroogd mag worden.

Chemisch reinigen

Mogelijk Mogelijk Milde chemische reiniging mogelijk Niet mogelijk

Strijken

Heet strijken Warm strijken Lauw strijken Niet strijken

De punten geven aan of het wasgoed op hoge, medium of lage temperatuur gestreken moet worden.

Bleken

Mogelijk Niet mogelijk

Save

Save

Save

Save