Naar boven
Interieurstijlen / Scandinavische stijl

titelbild_stilrichtungen_skandinavisch

Scandinavische stijl

‘Hai! Pippi Langkous, tjoelalee tjoelalee tjoela hopsasa’! Bij dit liedje komen onmiddellijk herinneringen aan deze vrolijke jeugdheldin naar boven. We denken meteen aan de uitgestrekte weilanden, kristalheldere meren, dichte bossen, kleurrijke houten huizen en de gezelligheid die we kennen uit de televisieserie. En juist om deze combinatie van natuur en comfort gaat het ook bij de Scandinavische interieurstijl: natuurlijke materialen, strakke lijnen en heldere kleuren maken de look zo bijzonder. Geen wonder dat deze stijl steeds populairder is geworden en dat Scandinavisch design zijn weg heeft gevonden naar huizen en gebouwen over de hele wereld, en we hebben het echt niet alleen over IKEA.

Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen zijn toonaangevend op het gebied van interieurdesign. Dat is geen toeval. Tijdens de soms erg koude winters op het noordelijke halfrond speelt een groot deel van de activiteiten zich in het eigen huis af. Het is dus logisch dat de Scandinaviërs bijzonder veel moeite doen om een mooi huis te creëren. Een aantal van de meest beroemde meubelontwerpers, zoals Arne Jacobsen en Eero Saarinen, komt dan ook uit het hoge noorden van Europa.

Eenvoudige elegantie met gevoel

De Scandinaviërs, het maakt niet uit tot welk land ze behoren, houden van eenvoud. Het ligt niet in hun karakter om over hun bezittingen op te scheppen. De noorderlingen houden niet van opzichtige goudkleuren en hebben niets met pracht en praal. Ze houden eerder van subtiel en maken indruk met eenvoudige elegantie, waarbij een verfijnd design altijd de basis vormt. De aandacht voor detail is wat de Scandinavische stijl zo bijzonder maakt. Alles is bewust gekozen en gearrangeerd. Er ligt hart en ziel in elk decoratief element en meubelstuk.

Verfraaiingen? Nee, dank je wel!

wohnen_stilrichtungen_skandinavisch_bild3Speelse details, uitbundige accenten of opzichtige versieringen en decoraties zijn zelden te zien bij de Scandinaviërs. Tijdloze elegantie is wat telt. De vormen zijn duidelijk, eenvoudig en strak – Ole, Lasse, Sören, Mette en co zijn echte pragmatisten. Daarom toont de Scandinavische interieurstijl ook verbondenheid met de natuur. Materialen zoals hout, steen of wol zijn veel terug te vinden in typisch Scandinavische huishoudens.

wohnen_stilrichtungen_skandinavisch_bild2Natuur in huis

Het voelt soms alsof Scandinavië voor 130 procent uit bossen bestaat, de meren buiten beschouwing gelaten. Hout vormt dus ook een van de belangrijkste elementen van het Scandinavisch meubeldesign. Lichte, bijna zwevende tafels van dunne houten panelen zijn net zulke klassiekers als de iconische staande lampen met drie poten. In tegenstelling tot de houtsoorten die bij ons geliefd zijn, zoals eiken- of notenhout, gebruiken de Zweden, Denen & co. liever lichtere boomsoorten zoals berken, sparren en dennen. Deze houtsoorten hebben een warme uitstraling en laten een ruimte tegelijkertijd groter lijken. Eenvoudige kasten en stoelen van dezelfde materialen zijn eveneens typerend. Als je er nu nog een mooie bank overtrokken met crèmekleurig katoen bij denkt, kom je behoorlijk in de buurt van een typisch Scandinavisch huis. Een plaid en een royaal wollen tapijt met een klassiek Scandinavisch geometrisch ontwerp zijn echte eyecatchers. Een designfauteuil van hoogwaardig leer maakt deze materialenmix à la Scandinavië helemaal af.

De details maken het verschil

Hoewel eenvoud de hoeksteen van het Scandinavische design vormt, wordt toch veel aandacht besteed aan details. Dit wordt bijvoorbeeld duidelijk bij de lampen. Ze zijn meestal recht, maar toch kunstzinnig ontworpen en dompelen de hele kamer onder in een aangenaam licht. Niet voor niets zijn klassiekers, zoals de hanglamp A331 van Alvar Aalto, nog steeds erg geliefd. Ook bijpassende accessoires, zoals handbeschilderde vazen van keramiek in levendige kleuren, zijn heel belangrijk. Een opvallende tijdschriftenmand of een mooie tafellamp vormen daarnaast een vast onderdeel in de interieurs.

Kleuren en patronen

wohnen_stilrichtungen_skandinavisch_bild4wohnen_stilrichtungen_skandinavisch_bild1En wat doen de Scandinaviërs om licht te brengen in de sombere en lange winters? Juist, het huis opvrolijken met bonte en heldere kleuren! Rood, geel, blauw en groen schitteren om het hardst en worden aangevuld met zachte pasteltinten. Kleurrijke motieven op textiel of porselein zijn overal terug te vinden. Gestileerde dieren, planten en bladeren zijn eveneens kenmerkend voor de klassieke Scandinavische stijl: een smaakvolle afwisseling in de anders bijna puristische lijn.

Designklassiekers uit Scandinavië

De Scandinaviërs zijn zeer fanatiek wanneer het gaat om design. Daarom hoort bij deze interieurstijl altijd minstens één highlight in elk appartement. Wie zelf ook een authentiek Scandinavisch huis wil hebben, moet zich laten inspireren door de iconen van de Scandinavische stijl en ofwel een origineel of een replica in huis halen. Bijvoorbeeld een Grand Prix Chair van Arne Jacobsen, de beroemde Panton Chair, die verkrijgbaar is in alle kleuren van de regenboog, of de Tulip Table van de Fin Eero Saarinen. Of wil je liever een hoogwaardige kwaliteitsstof van het label Marimekko met een typisch Scandinavisch motief? Het is misschien niet goedkoop, maar wel tijdloos. Deze producten heb je voor het leven.

Kortom: de Scandinaviërs weten wat stijlvol inrichten is. Klassieke strakke vormen zonder verdere verfraaiingen kenmerken de stijl. Praktisch, natuurlijk, maar toch vol gevoel. Geen wonder dat het vandaag de dag een van de sterkste interieurtrends is.