Naar boven
Interieurstijlen / Retro- of vintagestijl

titelbild_stilrichtungen_vintage

Retro- of vintagestijl

Bijna geen enkele interieurstijl is in de afgelopen jaren zo enthousiast ontvangen als de retro- of vintagestijl. Bij deze stijl mag eigenlijk alles, als het maar oud of oud gemaakt is. Moderne uitvoeringen van bekende meubelklassiekers gaan bijvoorbeeld perfect samen met het dressoir van oma en het oude niertafeltje van tante Gerda. De jarenvijftiglamp van de vlooienmarkt past wonderwel bij het retrotapijt met typische popartmotieven in de onstuimige en psychedelische kleuren van de jaren zeventig. De mogelijkheden zijn eindeloos! Geen wonder dat veel designlabels nieuwe versies van deze oude interieurartikelen op de markt brengen. Waarom retro zo populair in huis is? Aan de ene kant heeft dit te maken met de globalisering en de toenemende versnelling van de samenleving. Stabiliteit en betrouwbaarheid zijn begrippen die niet meer bij onze maatschappij lijken te passen. Een terugkeer naar de goede oude tijd is daarom voor velen een ontsnapping aan de dagelijkse stress, een vlucht naar vorige decennia, toen het leven veel minder spannend en hectisch was. De retrostijl roept niet alleen nostalgische gevoelens op, hij nodigt ook uit tot onbegrensde creativiteit. Meubels, accessoires en decoraties uit verschillende periodes kunnen met een gerust hart door elkaar gebruikt worden, niets is te gek! Hoewel de verschillende interieurartikelen op het eerste gezicht misschien niet bij elkaar lijken te passen, smelten ze prachtig samen en creëren ze precies de juiste sfeer. Dit effect is vergelijkbaar met een collage: uiteenlopende dingen vormen samen een harmonieus geheel. Doordat alles met elkaar gecombineerd mag worden, is het nagenoeg onmogelijk om de plank mis te slaan bij het samenstellen van een interieur in retrostijl.

Hollywood-films ter inspiratie

wohnen_stilrichtungen_vintage_bild1Wie niet direct weet welke banken, tafels, stoelen of accessoires geschikt zijn voor deze look, kan zich laten inspireren door oude Hollywood-films uit de jaren vijftig, zestig en zeventig of door nieuwe films die zich in deze periodes afspelen. Een echte aanrader is Breakfast at Tiffany’s uit 1961. Holly Golightly, gespeeld door de fabelachtige Audrey Hepburn, neemt je mee naar de mooiste New Yorkse appartementen, die in de typische stijl van die tijd zijn ingericht. Zo krijg je bij het zien van de film direct ideeën voor je eigen huis. Wie het graag kleurrijk en fel heeft, kan zijn inspiratie het best halen uit de jaren zeventig. Om een indruk te krijgen over hoe een woning in deze tijd was ingericht, kun je naar de Austin Powers-reeks kijken. Van flokati tot lavalampen, hier zie je alles wat je nodig hebt voor een typisch jarenzeventiginterieur. Voor liefhebbers van de vijftiger jaren is Pleasantville de juiste film. Deze toont het authentieke leven in een Amerikaanse voorstad en is met zijn traditionele kitchenaids en niertafeltjes een bron van inspiratie voor de inrichting van je huis.

wohnen_stilrichtungen_vintage_bild2Toon lef!

In tegenstelling tot veel moderne inrichtingen die gedomineerd worden door rechte lijnen, ingetogen vormen en subtiele tinten, is de retrostijl heel kleurrijk en expressief. Een uitbundig jarenzeventigbehang met grote patronen kan bijvoorbeeld gerust gecombineerd worden met een tapijt in felle kleuren. Daarbij passen donkere teakhouten meubels in de sixties look perfect. Zet er een klassieke cocktailstoel in een snoepkleurtje bij en klaar is je retro-interieur! Om te voorkomen dat het geheel te druk wordt, is het aan te raden om de meubels zelf eenvoudig te houden en de accessoires de show te laten stelen. Grappige woonitems komen zo uitstekend tot hun recht en worden niet ondergesneeuwd door massieve meubels. Laat je inspireren door de jaren vijftig, toen de meubels over het algemeen nog iets behoudender werden vormgegeven. Hierbij kun je denken aan een massief dressoir of een grote ladekast van multiplex. Deze combinatie van eenvoudig en uitbundig geeft precies de juiste mix die voor het effect van een retrostijl zorgt. In de keuken mag natuurlijk de vintagekoelkast uit de jaren vijftig niet ontbreken. Deze moet het liefst ook weer kleurrijk zijn. Of hij nu felrood, -blauw of -groen is, hij wordt sowieso het stralende middelpunt van je keuken.wohnen_stilrichtungen_vintage_bild3

Het is de mix die het maakt!

Bij de vintage look is alles geoorloofd, of je nu kiest voor een passende inrichting in de stijl van één bepaald decennium of alles ruig door elkaar mixt. Ook voor wat betreft het materiaal heb je de vrije hand. Bij het al genoemde teakhout passen meubels van kunststof, zoals de Panton Chair, opblaasbare stoelen en de geliefde zitzak, zeer goed. Ook deze waren in de vorige decennia populair. Of je voor je inrichting kiest voor de originele meubels of voor reproducties, is afhankelijk van je smaak en budget.

wohnen_stilrichtungen_vintage_bild4

Veel ‘nieuwe’ klassiekers worden zo ontworpen dat ze de charme van weleer combineren met de functionaliteit van de moderne tijd. Kleuren als petrol, oranje en flessengroen voeren hierbij de boventoon.

Wil je je huis de sfeer van het recente verleden geven, dan zit je met de retrostijl precies goed. Omringd door niertafeltjes, lavalampen, jarenzeventigbehang etc. komt de goede oude tijd weer tot leven.