Naar boven
Interieurstijlen / Oriëntaalse/etnostijl

titelbild_stilrichtungen_ethno

Oriëntaalse/etnostijl

wohnen_stilrichtungen_ethno_bild2Bij een bezoek aan het Oosten, het Midden-Oosten of Noord-Afrika, waan je je in de wereld van Duizend-en-een-nacht. De zware geur van wierook hangt in de lucht en de metalen lampen, die subtiel zijn versierd met glazen steentjes, dompelen alles onder in een sfeervol licht. De heldere kleuren van de markten met hun vele kruidenkraampjes variëren van okergeel, oranje, karmozijnrood, saffraan en bruin tot koper. De geuren bedwelmen de neus en geven ons het gevoel dat we terecht zijn gekomen in een oosters sprookje. Een dag in de bazaar is een ware sensatie voor de zintuigen. De beroemde Franse modeontwerper Yves Saint Laurent heeft er zelfs voor gekozen om van Marrakesh zijn tweede thuis te maken en zo inspiratie op te doen voor zijn fantasievolle creaties.

Onze liefde voor het exotische is geen toeval: Moorse onderkomens, de paleizen van de sultans of de verblijven van de Maharadji bieden voldoende materiaal om bij weg te dromen. Wie deze verre landen al eens heeft bezocht, begrijpt de onweerstaanbare aantrekkingskracht die ze op een mens uitoefenen. Om thuis ook van de exotische stijl te genieten, kun je aan jouw woning een specifieke etnische look geven en op die manier heerlijk wegdromen naar verre landen.

Stof aan de lopende band

Of we het nu over Marokko of over het Midden-Oosten hebben: een belangrijk kenmerk van de etnostijl is het rijkelijke gebruik van stoffen. Zware stoffen worden weelderig rond pilaren gewikkeld of gebruikt als uitbundige wandbekleding; bedden zijn voorzien van baldakijnen van sierlijk organza. De stoffen zorgen voor een gezellige en warme sfeer. Fraaie materialen met versieringen van pailletten, borduurwerk of koordjes zijn niet weg te denken uit een huis in oosterse stijl. Bedlinnen met fijne bloemenpatronen of een paisleydessin maakt de look compleet.

Wie genoeg ruimte heeft, kan een zithoek maken op de grond, waarbij een zilveren kruik en glaasjes met appelthee de stijl helemaal af maken. Het zachte licht van een gebogen metalen lamp zorgt voor een oase van rust in uw eigen huis. Om het comfortabel en gezellig te maken, zijn kussens een ware must. In alle maten, vormen en kleuren zorgen ze ervoor dat gasten zich meteen welkom voelen. Over het algemeen is een overvloed aan kussens het klassieke stijlmiddel voor het creëren van de etnolook. Op de bank, een exotische poef, het bed of op de vloer: kussens mogen in elk geval niet ontbreken.

wohnen_stilrichtungen_ethno-stil_bild3

Een andere manier om de oosterse flair binnen je eigen vier muren te brengen, is door middel van tapijten. De kunst van het tapijtknopen dateert van 500 voor Christus en is ontstaan in West-Azië. Vooral de op complexe wijze vervaardigde en kwalitatief hoogwaardige Perzische tapijten geven een ruimte oosterse allure. Daarnaast nodigt de kleur rood, wanneer hij gecombineerd wordt met andere warme tinten zoals oranje of geel, je uit om op blote voeten door het huis te lopen.

Decoratie in overvloed

Wanneer je denkt aan het oosten, zie je onmiddellijk beelden vol weelde en pracht voor je. Deze beelden moet je beslist vasthouden wanneer je jouw huis in etnische stijl wilt inrichten. Grote spiegels met gouden lijsten zijn bijvoorbeeld een ideale eyecatcher. Goud is een erg geliefd materiaal in oosterse culturen. Kleine accessoires, zoals theelichten, karaffen of glazen met een goudkleurige afwerking mogen dus niet ontbreken. Daarnaast spelen gestileerde bloemenpatronen een belangrijke rol. Deze patronen zijn immers karakteristiek voor de oosterse stijl. Bloemen, bladeren en ranken sieren bijzettafeltjes, muurschilderingen en kroonluchters. Bovendien is er sprake van steeds weer terugkerende geometrische patronen. Dit is duidelijk te zien bij het Alhambrapaleis in de Spaanse stad Granada, dat werd gebouwd tijdens het bewind van de Moren. Er is haast geen centimeter die niet is versierd met patronen van decoratieve roosters, netten en lijnen.

Lichte, oriëntaalse muurschilderingen zijn eveneens een lust voor het oog. Wie goed is in kalligrafie kan zich zelfs wagen aan het beschilderen van een muur met Arabische tekens om een mystieke look te creëren. Het aanbrengen van een contrastelement, zoals een kast van donker teak, is een goede keus omdat een overmatig gebruik van decoratieve elementen al snel als beklemmend kan worden ervaren.

wohnen_stilrichtungen_ethno_bild1Lampen van gekleurd, geslepen glas hebben een verfijnde en exotische uitstraling die de oriëntaalse sfeer prachtig doet uitkomen. In de vele metalen schalen en decoratieve objecten wordt het licht weerkaatst in alle kleuren van de regenboog.

De kleuren van een bazaar

Om de juiste kleuren voor de etnische look te vinden, stel je je gewoon een oosterse bazaar voor. Sterke kruidenkleuren, denk bijvoorbeeld aan saffraan, paprika of curry, gaan goed samen met metallic tinten. Degenen die meer van ingetogen houden, kunnen hun geluk met deze stijl niet op dankzij de prachtige aardetinten, die kunnen worden gecombineerd met luxueuze stoffen en glanzende materialen.

Al met al maakt iedereen die de charme en magie van een oosterse bazaar in zijn interieur wil laten terugkomen met de etnostijl de juiste keuze. De combinatie van comfortabele kussens, sterke kruidenkleuren en goudkleurige, sierlijke accessoires brengt het gevoel van vreemde werelden bij je thuis.