Naar boven
Interieurstijlen / Mediterrane stijl

titelbild_stilrichtungen_mediterran

Mediterrane stijl

Olijfbomen zo ver het oog kan zien, pleintjes met kasseien omgeven door pijnbomen, zomers weer, een staalblauwe lucht en de geur van vers gegrilde vis. Wie krijgt hierbij geen zin in vakantie? De Middellandse Zee is de droombestemming van vele mensen. Als je er een keer bent geweest, wil je er beslist terug naar toe – of je wilt er zelfs nooit meer weg. Het savoir-vivre en dolce vita inspireren mensen al jaren en doen nog steeds verlangens ontwaken naar een ontspannen leven onder de mediterrane zon. Maar niet alleen de onvergelijkbare landschappen en vriendelijke mensen zorgen voor dit gevoel, ook bij de typische manier van leven en de binnenshuisarchitectuur van deze regio dromen we al snel weg.

De mediterrane stijl wordt gekenmerkt door charme en aandacht voor detail. De inrichting van de Spaanse finca’s en Provençaalse landhuizen is eenvoudig en sober, maar toch elegant en smaakvol. Enorme terracotta vazen sieren de ingangen, stenen vloeren doen denken aan eeuwenoude mozaïeken en rustieke meubels aan gezellige avonden met een goed glas rode wijn. Als je een vleugje vakantie binnen je eigen vier muren wilt halen, denk dan eens na over een inrichting in een mediterrane stijl. Wie wil ‘s avonds na het werk niet ontspannen in de typische sfeer van Sicilië of de Côte d’Azur?

wohnen_stilrichtungen_mediterran_bild4Wat is mediterraan?

Een precies gedefinieerde mediterrane stijl bestaat niet. De term verwijst naar de (binnenshuis)architectuur van Italië, Frankrijk, Spanje en Turkije, landen die direct grenzen aan de Middellandse Zee en er daardoor duidelijk door zijn beïnvloed. Hoewel er regionale verschillen zijn, zijn deze landen qua stijlelementen toch sterk met elkaar verbonden door hun gemeenschappelijke ligging aan de grootste binnenzee van Europa. De olijfboom, maar ook zijn vrucht duikt steeds weer op: als element op borden en vazen, als schildering op muren of in de vorm van meubels, gemaakt van olijfboomhout. De olijf is, net zoals de zee, karakteristiek voor deze stijl.

Warm hout en koud steen

wohnen_stilrichtungen_mediterran_bild1Een mediterraan design maakt het mogelijk om contrasterende materialen creatief, harmonieus en op een prachtige manier met elkaar te combineren. Aan de ene kant worden zware meubels van donker walnoot-, dennen- of olijfboomhout gebruikt omdat ze een natuurlijke warmte uitstralen. Aan de andere wordt veel gewerkt met steen. Marmer kent een lange traditie rond de Middellandse Zee en wordt veel gebruikt voor vloeren, omdat het in de zomer voor koelte kan zorgen. Het kwalitatief hoogwaardige materiaal wordt ook gebruikt voor tegels en beeldhouwwerken. Omdat de mediterrane stijl wordt gekenmerkt door natuurlijke materialen, passen gevlochten banken en stoelen van stevig rotan of riet goed bij de inrichting. In de badkamer komt de stijl tot uiting door een waskom op een houten tafel te plaatsen.

Accessoires en materialen uit het Middellandse Zeegebied mogen in geen enkel geval ontbreken. Terracotta (Italiaans voor ‘gebakken aarde’), een roodachtig aardewerk gemaakt van ongeglazuurd keramiek, heeft van nature een warme toon, die doet denken aan een zonsondergang. Al in de oudheid werd dit materiaal geproduceerd in het gebied rond de Middellandse Zee, maar ook tegenwoordig wordt het nog steeds gebruikt voor de karakteristieke regionale tegels of mozaïeken, gootstenen, vazen en potten.

Wie voldoende ruimte heeft, moet beslist nadenken over grote vleugeldeuren van een donkere houtsoort, die wanneer ze open staan uitzicht op het balkon of het terras bieden. Op deze manier krijgt u meteen een echt vakantiegevoel. Buiten zijn fijne smeedijzeren tuinmeubelen die doen denken aan een gezellige Franse bistro niet weg te denken.

Decoraties voor een waar vakantiegevoel

De mediterrane stijl is voornamelijk gebaseerd op de traditionele boerderijen van het Middellandse Zeegebied. Daarom is het niet verwonderlijk dat de ontwerpen er eenvoudig en rustiek uitzien en toch zo heerlijk warm aanvoelen. Elementen uit de klassieke kunsttijdperken van de oude Romeinen en Grieken zijn nog steeds terug te vinden in de levendige en sierlijke vormen. Zo zijn kolommen, reliëfs en kroonlijsten rijkelijk versierd en herinneren ze aan het verleden. Deze twee factoren – het boerenleven en het klassieke tijdperk – komen samen in de mediterrane stijl om een ongeëvenaarde, harmonieuze stijl te creëren. Antiek ogende vazen worden gecombineerd met bloemenschilderijen van de afgelopen decennia – een echte rit dwars door de kunstgeschiedenis.

Natuurlijk mogen bloemen bij de mediterrane stijl niet ontbreken. Een boeket zonnebloemen of geplukte veldbloemen op een houten of smeedijzeren bijzettafeltje zien er net zo authentiek uit als een kom gevuld met lavendel. De geur van lavendel doet je gedachten meteen afdwalen naar het zuiden van Frankrijk. Een keukeninrichting met hout maakt de look helemaal compleet. Voeg daar nog een mediterraan gerecht met tuinkruiden aan toe en u hebt een traktatie voor alle zintuigen.

wohnen_stilrichtungen_mediterran_bild2De kleuren van de natuur

Bij de mediterrane stijl worden voornamelijk aardetinten gebruikt. Terra in al haar schakeringen komt natuurlijk op de eerste plaats. Oker, dat gemaakt is van bruin ijzererts, kwarts en kalk, wordt ook vaak gebruikt in de kleurvarianten siena en umbra. Voor een meer Franse invloed kan paars worden toegevoegd, omdat het doet denken aan lavendelvelden.

Met de mediterrane stijl haalt u een stukje vakantie in huis en kunt u de zilte lucht van de Middellandse Zee bijna ruiken. De zachte aarde- en natuurtinten en de natuurlijke materialen zorgen voor rust en ontspanning. Deze stijl is bovendien prachtig te combineren met de Country Style en zorgt ook dan voor een harmonieus geheel.