Naar boven
Interieurstijlen / Maritieme stijl

titelbild_stilrichtungen_maritim

Maritieme stijlwohnen_stilrichtungen_maritim_bild1

Schip ahoy! De maritieme interieurstijl is niet alleen iets voor zeehelden, maar ook voor uitgesproken landrotten die liever aan wal blijven. Het leuke is dat deze stijl er in vele varianten is. Als uitgangspunt kan bijvoorbeeld de kenmerkende Nederlandse kust genomen worden, inclusief het zand van de Noordzee en decoraties in de vorm van zeesterren, schelpen en meeuwen. De zuidelijke variant is speelser en relaxter en heeft de vissersdorpjes aan de Middellandse Zee als inspiratiebron. Wie van luxe houdt kan zijn ogen richten op de Amerikaanse Hamptons. Voor welke variant je ook kiest: met een maritiem interieur haal je het gevoel van zon, zee en strand in huis.

Blauw en wit: maritieme kleuren bij uitstek

Als het om kleur gaat, houdt de maritieme stijl het overzichtelijk: wit en blauw met rode accenten. De combinatie grijpt terug naar de traditionele zeevaart die altijd al gebruikmaakte van deze kleuren: ze waren ook op volle zee goed van elkaar te onderscheiden en werden daarom internationaal ingezet. Het donkerblauw, zoals we dat tegenwoordig nog bij marine-uniformen zien, wordt in het Engels ook ‘navy’ genoemd. Het blauw doet denken aan het koele zeewater, terwijl het wit aan de wolken boven de zee herinnert. Wie droomt er nu niet meteen weg naar de kust wanneer hij een streeppatroon in de kleuren blauw en wit ziet

Zon, zee en strand in je eigen huiswohnen_stilrichtungen_maritim_bild2

Naast het hierboven beschreven kleurconcept zijn het allerhande zeemotieven die de maritieme stijl zijn onmiskenbare karakter geven. Blauw met wit gestreept beddengoed of gordijnen in maritieme kleuren komen bijvoorbeeld extra goed tot hun recht wanneer er afbeeldingen van historische zeilschepen of idyllische zeetaferelen aan de muur hangen. Voor de vloer zijn geschuurde witte planken ideaal, omdat zij doen denken aan het houten dek van een schip. Daarbij zijn, net als bij alle ‘maritieme’ meubels, kleine schoonheidsfoutjes of gebruikssporen geen probleem, omdat vooral zij die heerlijke verweerde uitstraling hebben van een schip dat door weer en wind is getekend. Bij het samenstellen van het interieur is overigens over het algemeen wit de beste kleurkeuze, want het benadrukt het vriendelijke karakter van het strand. Voor de gezelligheid in de avond zijn hoge glazen windlichten met stompkaarsen onontbeerlijk. Om deze nog zeewaardiger te maken, vul je het glas met zand en schelpen. Oude houten bordjes, die aan menu’s van visrestaurants doen denken, hebben ook een effectieve uitwerking: ze roepen meteen vakantiekriebels op en passen perfect bij de look. Om de maritieme stijl compleet te maken, is een saaie salontafel verre van optimaal. Een houten kist staat veel beter. Het hoogtepunt voor het balkon, tuin of terras is overigens een comfortabele strandstoel. Wie daarin met een glas wijn de zonsondergang bekijkt, hoort als het ware de zee ruisen.

Do it yourself

Zeker bij de accessoires en decoraties kan alles gebruikt worden wat aan het strand of de kust doet denken: van drijfhout en zeesterren tot en met reddingsboeien. Ook touwen en netten zijn welkom, want zij doen denken aan de visserij en de zeevaart. Het mooie aan de maritieme interieurstijl is dat het met een beetje handvaardigheid en weinig (financiële) middelen heel eenvoudig te realiseren is. Houd gewoon je ogen goed open tijdens je volgende vakantie en raap bijvoorbeeld mooie schelpen op het strand! De mooiste maritieme interieurs maak je helemaal zelf! Wanneer je het accent wilt leggen op het zeemansleven is een bezoek aan de vlooienmarkt zeker de moeite waard. Vaak vind je hier echte schatten, zoals scheepsklokken van messing, lampen in de vorm van een vuurtoren, oude sextanten of verrekijkers. Zij maken de look compleet en zijn absolute highlights in je huis. Oude lampen van messing voor het raam zorgden er vroeger overigens voor dat de zeeman goed de weg naar huis kon vinden. Neem deze traditie over: zo heb je meteen een leuk verhaal bij je nieuwe inrichting.
wohnen_stilrichtungen_maritim_bild4

Wie niet meteen het hele huis een maritieme stijl wil geven, kan ook met één kamer beginnen. De badkamer is daarvoor bij uitstek geschikt. Je kunt daarbij je creativiteit de vrije loop laten! Muurstickers met bijbehorende motieven, zoals meeuwen, zeesterren, vuurtorens, etc., laten een frisse wind waaien in je eigen wellness-oase. Netten met schelpen en andere aangespoelde dingen staan heel leuk aan de muur. Mag het wel wat ruiger? Laat je dan inspireren door piraten. Een doodshoofdvlag is bijvoorbeeld een grappig woonaccessoire dat zeker niet onopgemerkt zal blijven!

De maritieme stijl is al vele jaren zeer populair en laat een koele zeebries door je huis gaan. Blijf bij de stijl en dineer ’s avonds met zeevruchten op maritiem vormgegeven servies in de kombuis (keuken) en ga daarna slapen in de kajuit (slaapkamer). Welnu: behouden vaart!