Naar boven
Interieurstijlen / Gordijnen en vitrages

Gordijnen en vitrages

Gordijnen en vitrages

Tijdens het inrichten van hun woning laten veel mensen de ramen links liggen. Maar juist aan de ramen zou je wel een beetje extra aandacht mogen besteden. Zij zorgen immers voor een lichte, huiselijke sfeer. Naast mooie porseleinen beeldjes en kleurrijke planten op de vensterbank zijn gordijnen of vitrages belangrijke elementen om de vaak vergeten vensterpartijen te laten schitteren. Bovendien zien de hoogwaardige gordijnstoffen van vandaag de dag er niet alleen mooi uit, maar leveren ze een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van het binnenklimaat.

Multifunctioneel: gordijnen & co.

wohnen_gardinen_bild3

Gordijnen maken een ruimte niet alleen mooier, ze houden ook licht, stof en lawaai tegen. Als ze dichtgeweven zijn, houden ze zelfs tocht tegen. Deze functies worden nog versterkt door het gebruik van speciale materialen.

Voor de slaapkamer zijn gordijnen verkrijgbaar die helemaal geen licht doorlaten. Zo kun je lekker doorslapen en word je niet gewekt door de ochtendzon. Deze gordijnen zijn ook erg praktisch wanneer je ’s nacht werkt en overdag slaapt. Gordijnen die het zonlicht reflecteren zijn ideaal voor in de kinderkamer. Ze voorkomen dat het te warm wordt. In de badkamer zijn materialen die geen nieuwsgierige blikken doorlaten een pré. Ook mag de stof waarvan badkamergordijnen zijn gemaakt niet gevoelig zijn voor luchtvochtigheid.

Speciale coatings maken de gordijnen soms wat zwaarder. Dit geldt vooral voor moeilijk ontvlambare stoffen, die tegenwoordig steeds vaker gebruikt worden. Aangezien normale gordijnen vaak een brandrisico vormen, worden ze geweven uit moeilijk ontvlambare of vlamvertragende vezels zoals Trevira CS of worden ze achteraf voorzien van een speciale coating. Kies daarom voor gordijnstangen met voldoende draagkracht.

Voor iedere stijl de juiste look

Meer dan andere objecten in de woning weerspiegelen gordijnen je persoonlijke stijlvoorkeur. Met de hand gemaakte ballongordijnen creëren een elegante sfeer, terwijl gordijnen van brokaat of zwaar fluweel, die aan de zijkant door koorden met kwastjes samengehouden worden, herinneren aan de overladen, barokke paleizen uit vorige eeuwen.

Lange gordijnen wohnen_gardinen_bild1met stijlvolle rozenpatronen passen daarentegen weer prima bij de Country Style. Een smeedijzeren gordijnstang met speelse sierspitsen rondt deze look helemaal af. Witte of pastelkleurige vitrages of luchtige en elegante in-betweens staan hier heel mooi bij.

Ga je voor een minimalistische look? Dan zijn eenvoudige witte gordijnen die van het plafond tot de vloer reiken de eerste keuze. Met een gordijnrail laat je de bevestiging in het plafond verdwijnen, wat er netjes afgewerkt uitziet. De laatste jaren zijn ook gordijnen die gedeeltelijk op de vloer liggen in de mode. Ook dat past bij een minimalistische stijl en geeft deze een zachte touch.

Het materiaal

wohnen_gardinen_bild2Als je op zoek bent naar gordijnen, heb je de luxe te kunnen kiezen uit heel veel verschillende materialen. Meestal worden ze gemaakt van katoen, linnen of zijde, soms ook van zwaar fluweel of fraai geborduurd brokaat. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor gordijnen in bijvoorbeeld leerlook. Tegenwoordig komen er echter steeds meer synthetische stoffen op de markt die minder kreuken en minder doorschijnend zijn. Wil je een wat lichtere look? Ook voor vitrages kun je kiezen uit heel veel verschillende materiaalsoorten, van luchtig organza tot heerlijk zacht tule.

Onderhoud

Lichte gordijnen worden gauw vuil en kunnen ook vergelen. Daarom volgen hier enkele tips om lichte kleuren stralend te houden. Zo geniet je langer van je raamdecoratie! Neem gordijnen en vitrages pas kort voor het wassen af om lelijke plooien en kreuken te voorkomen. Verwijder ringen, banden en haken. Je voorkomt hiermee dat ze tijdens het wassen verstrikt raken in de stof, waardoor die uitrafelt. Schud de gordijnen kort uit in de frisse lucht om stof te verwijderen. Stop ze vervolgens in de wasmachine. Wij adviseren je de gordijnen te wassen op minder dan 30°C. Anders is de kans groot dat ze gaan kreuken en heb je veel strijkwerk. Het strijken van de meterslange stof is een niet te onderschatten klus! Zijn je gordijnen te breed en te lang voor de wasmachine? Dan raden wij je aan ze naar een stomerij te brengen.

Een fijnwasprogramma is prima geschikt voor gordijnen, maar kies wel voor een zeer kort centrifugeerprogramma! Wie absoluut veilig wil wassen, stopt de gordijnen of vitrages in een wasnetje of een dekbedovertrek, zodat er niets gebeurt met het kostbare textiel. Een beetje bakpoeder in de wasmachine doet wonderen en helpt de gordijnen van hun gele kleur af en laat ze weer stralen. Speciale wasmiddelen kunnen dit ook, maar de bleekmiddelen die erin zitten kunnen na enkele keren wassen de stof aantasten, waardoor kleurrijke stoffen kunnen verbleken. Hang je gordijnen na een zeer kort centrifugeerprogramma vochtig op. In de droger hebben ze niets te zoeken!

Mooie gordijnen en vitrages accentueren de stijl van uw interieur en zorgen voor een gezellige sfeer. Verzorg ze daarom goed, zodat ze altijd mooi en stralend schoon blijven!