Naar boven
Interieurstijlen / British Style

titelbild_stilrichtungen_klassisch

British Style

Heeft de Britse ‘Queen’ zichzelf uitgenodigd voor een 5 o’clock tea bij jou thuis? Gefeliciteerd! Om te zorgen dat Elizabeth zich volledig op haar gemak voelt en ook nog eens very pleased raakt, zal de inrichting van je huis de klassieke charme van de Britse stijl moeten uitstralen: traditioneel, chic en degelijk. Maar ook bij normale gasten kun je met zo’n sophisticated interior design scoren. Bij deze stijl voelen bewoners en bezoekers zich als op een erf middenin de groene natuur van Groot-Brittannië.

Ook in Nederland lijkt de British Style steeds meer aanhangers te krijgen. Geen wonder, want de uitstraling is huiselijk en niet opdringerig. Zware meubels van donker hout worden gecombineerd met klassieke bloemenprints en een vleugje landelijke stijl. Een ware collage van verschillende invloeden die tot een harmonieus geheel samenvloeien. Op het gebied van chic wonen kunnen wij van onze Britse buren nog best het een en ander opsteken.

Keep calm and carry on

Chesterfield-SofaDe British Style is klassiek en neemt duidelijk afstand van pompeuze elementen. Naar neonkleurige highlights, ultramoderne minimalistische meubels of statige glamour à la Lodewijk XIV kun je hier tevergeefs zoeken. De ‘Brit Chic’ maakt veel meer indruk met haar door de eeuwen heen gevormde traditionele look: alles past bij elkaar en draagt bij aan dit ene beeld. Geen meubelstuk in de woning wijkt af van het geheel.

De klassieker die in geen enkel Brits huis mag ontbreken, is de Chesterfield bank. Door zijn massieve uitvoering van dik leer in antieke look en de karakteristieke knopen is het een echte designklassieker, die ons doet denken aan een oud landhuis met daarin een stijlvolle bibliotheek. Een mooie vintage kast of boekenplank voorzien van klassieke Engelse literatuur, een antieke lamp van messing met een groene glazen kap, een royaal Perzisch tapijt en een open haard horen er natuurlijk bij. Degenen die het liever iets moderner zien, zitten met een tapijt vol ‘Union Jacks’ ook goed. De Britten zijn immers altijd zeer trouw en loyaal aan hun land en tonen hun vlag met trots.

wohnen_stilrichtungen_britstyle_bild2Traditie en erfgoed als stijlmiddel

Uit het voorbeeld van de woonkamer kun je waarschijnlijk al afleiden wat bij deze interieurstijl het belangrijkste is: de lange traditie. De populariteit van de Britse stijl heeft er bij veel meubelfabrikanten toe geleid de oude klassiekers weer opnieuw uit te brengen of om deze modern te interpreteren. Natuurlijk vinden mensen op rommelmarkten soms de originele meubelstukken, maar vaak verkeren ze in slechte staat en moeten ze voor veel geld worden opgeknapt. Daarom is het verstandig er een kritische tweede blik op te werpen.

Het mooiste aan de Britse stijl is dat je altijd inspiratie kunt opdoen bij oude films die zich in het Londen van de 19e eeuw afspelen. Perfect hiervoor zijn bijvoorbeeld de Sherlock Holmes-films. Daarin is af en toe de klassieker onder de vloeren te zien: de industriële vloer met het authentieke dambordpatroon. Deze vloer oogt stijlvol en spannend tegelijk. Wanneer je je tijdens het inrichten laat meevoeren door traditie, een van de kernelementen van de British Style, dan ben je al een eind op weg. Als je dan ook nog een aantal klassieke olieverfschilderijen van Britse kunstenaars, zoals William Turner, in huis haalt, ben je pas echt goed bezig. Zo geef je een wat saaie of eenvoudige ruimte met een beetje moeite een chique en verzorgde uitstraling.

Mix and Match

wohnen_stilrichtungen_britstyle_bild3Wie nu bang is dat de Britse stijl alleen maar bestaat uit klassiekers die al snel een overweldigend effect kunnen hebben, kunnen wij enigszins geruststellen. De Britse stijl bevat ook nog vele andere elementen, zoals details uit de Country Style. Zo kun je bijvoorbeeld de woonkamer degelijk en donker in Britse stijl houden, maar de slaapkamer inrichten in Country Style. Hier kun je dan spelen met verschillende bloemmotieven. Gordijnen en beddengoed met een dessin van rozen zijn very british en gaan perfect samen met een grote teakhouten kledingkast en een royaal bed.
De poederachtige pasteltinten op de muren doen denken aan het typisch landelijke leven aan de kust van Cornwall. Bijpassende accessoires zorgen voor een geweldige sfeer. Wees wel voorzichtig, want het totaalbeeld mag niet al te speels worden! De Britten houden wel van een beetje kitsch, maar in een poppenhuis willen ze ook niet wonen. Dus zorg liever met een aantal mooie decoraties voor een highlight, in plaats van het te gaan overdrijven met een stortvloed aan accessoires.

wohnen_stilrichtungen_britstyle_bild5Wanneer je gedachten afdwalen naar de Britse eilanden, komt er nog een belangrijk stijlelement bovendrijven: het ruitpatroon. Dit is echter niet de juiste benaming. De juiste benaming van het ruitpatroon is Tartan en is afkomstig van de Schotten. Eeuwen geleden droegen zij dit karakteristieke patroon al op hun kilts. Elke clan had zijn eigen patroon, waaraan men kon zien wat hun herkomst was. Het wordt dan ook vaak gezien als een variant op het familiewapen. Wie echt lef heeft, versiert een hele muur met dit opvallende en typisch Schotse patroon. Durf je dit niet aan? Begin dan met een geruite deken of plaid over je Chesterfield bank. Zo haal je toch een vleugje Schotse traditie in huis.

wohnen_stilrichtungen_britstyle_bild4

Wat natuurlijk ook niet mag ontbreken, is een minibar in de vorm van een wereldbol, die kan worden geopend om zijn alcoholhoudende schatten prijs te geven. Zelfs de Queen Mum schijnt regelmatig haar kopje thee voor een sterker goedje te hebben verruild. Cheers!

De Britse stijl is meer in trek dan ooit tevoren: hij brengt namelijk de charme van vroeger terug binnen de eigen vier muren. Bovendien geeft de stijl de eigenaar van de woning het gevoel dat hij of zij zich op een Engels landgoed bevindt. Is er een betere manier om zich op adellijke wijze te ontspannen?