Naar boven
Interieurstijlen / Beddengoed

Beddengoed

Beddengoed

Het klinkt misschien raar, maar bij het opmaken van een bed komt nog heel wat kijken. Want naast een matras die het lichaam optimaal ondersteunt en een hoogwaardige lattenbodem die de rug ontziet, is ook het beddengoed belangrijk voor een goede nachtrust. In de winter moet het je heerlijk warm houden en in de zomer moet het vooral koel zijn en vocht goed kunnen wegvoeren. Aan je beddengoed kun je natuurlijk een heel persoonlijke twist geven. Van bedlinnen met een bloemendessin in landelijke stijl krijgt je slaapkamer een gezellige sfeer, terwijl zwart satijn je slaapkamer een verleidelijke uitstraling geeft. En met het klassieke, witte bedlinnen kun je nooit de fout in gaan. Bijzonder moderne blikvangers zijn dekbedden en kussenslopen in contrasterende kleuren.

wohnen_bettwaesche_bild1De materialen van je dromen

Katoen is nog steeds het meest populaire materiaal voor bedlinnen. Het biedt optimaal slaapcomfort en kan worden geverfd in krachtige kleuren, zoals de trendkleuren turquoise, groen en oranje. Linnen is een steviger weefsel, dat wordt gemaakt van vlas. Linnen is nu vrijwel geheel van het toneel verdreven door katoen. Linnen heeft echter wel zo zijn voordelen. Dit materiaal kan gemakkelijk worden bedrukt en is bovendien bijzonder vormvast.

Zijde oogt dankzij de soepele en glanzende look een stuk luxueuzer en is vooral geliefd om de heerlijk zachte touch. In de zomer is zijde ook aangenaam koel. Een andere klassieker is satijn. Ook dit weefsel scoort hoog door haar mooie glans en luxe uitstraling. Mako-satijn is een voorbeeld van een zeer hoogwaardig materiaal uit Egypte.

Flanel is een bijzonder populaire en heerlijk warme één- of tweezijdig geruwde katoenen stof, die zo goed als onmisbaar is tijdens de koude nachten die de winter met zich meebrengt. Daarentegen is batist juist de ideale stof voor warme zomers, omdat het weefsel bijzonder licht en luchtig is. Wie veel transpireert, kan het best voor badstof kiezen, omdat dit bijzonder absorberend is.

Jersey voelt zacht en aangenaam aan, maar glijdt van tijd tot tijd nog wel eens weg, wat niet door iedereen als fijn ervaren wordt. Voor wie van heerlijk zacht materiaal houdt, is microfibre-pluche een echte uitkomst. Nog niet zo lang geleden werd dit materiaal alleen gebruikt voor plaids en kussens, maar door de grote populariteit is er tegenwoordig steeds meer beddengoed van microfibre-pluche verkrijgbaar.

Seersucker wordt gekenmerkt door een prachtige structuur waarin gladde en gekreukte stofrepen worden afgewisseld. Het voordeel hiervan is dat het bedlinnen niet gestreken hoeft te worden.

De hierboven beschreven materialen worden zowel gebruikt voor dekbedovertrekken als voor hoeslakens. De laatstgenoemde hebben in tegenstelling tot beddengoed meestal maar één kleur.

Onderhoud

Beddengoed is bijzonder gemakkelijk te wassen. Dat moet beddengoed ook zijn want tijdens onze slaap verliezen we huidschilfers waar de huisstofmijt gek op is. De uitwerpselen van de huisstofmijt kunnen allergische reacties veroorzaken en dit kan worden voorkomen door het beddengoed regelmatig te wassen. Het transpiratievocht, zo’n 1,5 liter, dat we elke nacht uitscheiden, is een andere reden om de lakens en slopen regelmatig te wassen.

In principe volstaat het om te wassen op 40 °C. Een hogere temperatuur van 60 °C is alleen nodig als het wasgoed erg vuil is of bij sterk transpireren als gevolg van een ziekte. Na voorzichtig centrifugeren moet het beddengoed vochtig worden opgehangen om kreukels te voorkomen. Het droge wasgoed wordt dan glad gestreken en is weer zo goed als nieuw! In het algemeen moet het beddengoed vanwege hygiëne- en gezondheidsredenen in de winter alle drie weken worden vervangen. In de zomer alle vier tot vijf weken.

Bedlinnen heeft niet alleen een hygiënische functie, het zorgt ook voor een goede nachtrust en ziet er bovendien mooi en verzorgd uit. Daarnaast zorgt beddengoed in de slaapkamer voor een aangename sfeer die uitnodigt om heerlijk weg te dromen.