Naar boven

titelbild_stilrichtungen_barock

Barok

Wie barok zegt, zegt Lodewijk XIV. De Zonnekoning wordt namelijk nog altijd gezien als het boegbeeld van deze immens populaire interieurstijl. Bij barok draait alles om pracht en praal. Indrukwekkende koninklijke paleizen uit vervlogen tijden zijn dé inspiratiebron voor deze stijl. Grote spiegels met gouden lijsten, rijk versierde plafonds, weelderige kroonluchters, chique fauteuils, houten lambriseringen en klassieke toilettafels zijn slechts enkele voorbeelden van meubels en accessoires die horen bij de barok. Als het maar fonkelt en straalt! Overdaad schaadt zeker niet!

Het is alles goud wat er blinkt

wohnen_stilrichtungen_barock_bild1

De barok kwam rond het jaar 1575 op en borduurde voort op de renaissance, maar sloeg een veel pompeuzer weg in met veel pracht en praal en bombastische elementen. De architectuur van de renaissance werd gekenmerkt door heldere lijnen en overzichtelijke structuren. Deze kenmerken waren in de architectuur van de barok ook aanwezig, maar zij vielen minder op doordat de vele weelderige versieringen, zoals koepels, kroonluchters en ornamenten, de overhand namen. De kroon op elk ontwerp was goud, heel veel goud! Qua stijl past de barok perfect in de tijd van het absolutisme, waarin alleenheersende koningen indrukwekkende paleizen lieten bouwen vol hemelse symboliek en zich lieten aanbidden als goden. Hét voorbeeld van zo’n koning is natuurlijk Lodewijx XIV. Hij liet het paleis van Versailles bouwen in de buurt van Parijs. Door de barokke kunst en architectuur moest de bezoeker zich nietig voelen bij het betreden van zijn paleis.

Moderne barok

De barokstijl betovert iedereen met zijn ongekende weelde. Wie is er nu niet sprakeloos na een bezoek aan Versailles? Je weet vaak niet waar je eerst moet kijken, in elk hoekje is wel iets moois te bewonderen. Je komt ogen tekort! Wie dit effect ook binnen zijn eigen vier muren wil creëren, kan zich uitleven met replica’s en meubelstukken in de stijl van de barok.

Ontwerpers geven klassiekers vaak een moderne touch, waardoor ze een uniek karakter krijgen. Een bekend voorbeeld van een moderne klassieker is een gestreepte, met fluweel beklede fauteuil met de karakteristieke ovale rugleuning, gebogen poten en rijk versierde armleuningen. Een bankje met een houten frame en een tafel met kleine lades en goudkleurig beslag maakt het plaatje helemaal af. Serveer de thee in een prachtig porseleinen servies en je waant je direct in de tijd van de Zonnekoning!

In een barok interieur misstaat een vloerkleed met Franse lelies of andere koninklijke motieven zeker niet. En omdat niets te gek is, kun je zo’n opvallend tapijt gerust combineren met behang vol ornamenten, kussens met flamboyante prints en heel veel schilderijtjes! Een portret van koning Lodewijk aan de muur is het puntje op de i.

Een boudoir

De letterlijke vertaling van boudoir is “pruilkamer”. Zo’n pruilkamer was met name in de 18e eeuw erg populair in Frankrijk. Het was een elegant ingericht vertrek, waarin de vrouw des huizes zich even terug kon trekken. Kenmerkend voor een boudoir waren grote spiegels, een kaptafel en een prachtige kroonluchter.

De badkamer

Ook in de badkamer ontbrak het niet aan pracht en praal. Zo was zelfs in dit vertrek een kroonluchter onmisbaar en vanzelfsprekend hing het ook hier vol met prachtige, met goud omrande spiegels. Het absolute middelpunt van de badkamer was echter een opzichzelfstaand bad met leeuwenpootjes en een visvormige kraan.

wohnen_stilrichtungen_barock_bild2

De slaapkamer

De slaapkamer was in de tijd van de barok voor menig koning een van de belangrijkste vertrekken van zijn paleis. Voor de ramen hingen zware gordijnen gemaakt van fluweel in klassiek rood of blauw. In het midden stond een groot hemelbed met vele gouden versieringen, sierlijke kussens en een baldakijn van dezelfde stof als de gordijnen. Een donkere vloer maakte van de slaapkamer een harmonieus geheel.

Decoratie

Een goudkleurige, meerarmige kandelaar zorgt in elk vertrek van je huis voor extra sfeer en gezelligheid. Daarnaast is ook een theeservies met fleurige versieringen een echte sfeermaker. Een praktisch én stijlvol woonaccessoire is een plaid van imitatiebont. Losjes gedrapeerd geeft hij uw bank een majestueuze uitstraling! Uiteraard wordt de tafel gedekt met gouden bestek en borden met een gouden randje. Voor minder doen we het niet!

Less is more gaat voor barok zeker niet op. Goud, ornamenten en versieringen zijn hier het devies!