De trouwring is het symbool van een huwelijk, maar ook een sieraad dat elke dag gedragen wordt. Naast mooi, stijlvol en comfortabel moet een trouwring daarom ook slijtvast zijn. Van goud tot zilver en met edelstenen of zonder: er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Er is dus altijd wel een trouwring naar uw smaak!
De mooiste trouwringen voor de mooiste dag van uw leven
De geschiedenis en symboliek van de trouwring
Waar is mijn trouwring van gemaakt?
Bestel uw trouwring online bij WENZ
Een trouwring is, net als een bruiloft, een belangrijk symbool van de liefde tussen twee mensen. De ring is een eeuwige cirkel zonder begin of eind. Daarom is hij het perfecte sieraad om de verbintenis te vieren. Maar het uitkiezen van de juiste trouwring is niet altijd even gemakkelijk. De meeste mensen dragen hun trouwring dag en nacht. Hij moet dus niet alleen stijlvol zijn, maar ook lekker zitten. Belangrijk hierbij zijn de juiste maat en het juiste materiaal. In de online shop van WENZ vindt u een grote collectie trouwringen, zowel voor dames als heren. Van trouwringen van goud of witgoud en zelfs trouwringen van zilver: er is voor elk wat wils. Ook als uw budget niet zo heel groot is, vindt u de mooiste trouwringen in onze online shop!
De trouwring is nog niet zo oud als de wereld zelf, maar hij is toch ook al best wel oud. Al ruim 6000 jaar zelfs. Op papyrussen uit het Oude Egypte is het uitwisselen van ringen tussen echtgenoten al te zien. De traditie is uiteindelijk via het Christendom vanuit het oude Rome en Griekenland naar de rest van Europa gekomen. Omdat men vroeger geloofde dat er vanaf de ringvinger van de linkerhand rechtstreeks een ader naar het hart liep, droeg men deze ringen links. Hoewel we ondertussen weten dat deze ‘Vena Amoris’ (liefdesader) niet bestaat, draagt men in veel landen toch de trouwring nog links. In Nederland ligt dat iets anders. Traditiegetrouw droegen alle christenen de trouwring links. Toen de christelijke kerk in Nederland zich splitste tijdens de Reformatie wilden de protestanten zich in alle opzichten tegen de rooms-katholieken afzetten. Zij begonnen hun trouwring daarom rechts te dragen. Sinds het eind van de verzuiling wordt dit wel steeds minder. Veel mensen dragen nu gewoon hun trouwring aan de hand die ze zelf willen, vaak om praktische redenen.
Maar waarom draagt men dan eigenlijk een ring en niet bijvoorbeeld een armband? De ring is een cirkel zonder begin of einde. Een beter symbool voor eeuwigheid is daarom ook bijna niet te vinden. Daarnaast heeft ook de opening in de ring een betekenis. Het is de tunnel naar de nieuwe fase van het leven die na het geven van het jawoord begint.
Een klassieke gouden trouwring, een moderne witgouden trouwring of een trouwring van zilver of staal: er is tegenwoordig erg veel keuze in materialen. Maar wat is het verschil tussen bijvoorbeeld witgoud en zilver en wat is karaat? Wij beantwoorden deze vragen.
Ten eerste het verschil tussen goud, witgoud en roodgoud. Goud is een geel edelmetaal dat in zijn pure vorm erg zacht is en daarom in deze vorm niet geschikt is voor gebruik. Daarom wordt goud gemengd met andere metalen. Dit noemen we een legering. Zo’n legering is een stuk harder en slijtvaster dan puur goud en is daardoor ideaal voor sieraden. Geelgoud is vaak een mix van goud, koper en zilver. Maar door goud met andere metalen te mengen kan ook de kleur veranderd worden. Zo ontstaat witgoud door goud met witte metalen als palladium, nikkel of zink te mengen. Roodgoud ontstaat uit een combinatie van goud met veel koper en soms nog een beetje zilver. De hoeveelheid puur goud in een legering wordt aangegeven met karaat.
Karaat is dus een manier om het percentage goud dat gebruikt is in een legering te omschrijven. In een kort overzicht ziet dat er zo uit:
Volgens de Nederlandse wetgeving mogen sieraden van 8 of 9 karaat geen gouden sieraden genoemd worden omdat het percentage puur goud in de legering te laag is.
Zilver is een compleet ander edelmetaal dan goud, maar in zijn pure vorm is het ook te zacht voor sieraden. Het meeste zilver dat voor trouwringen wordt gebruik is wat wij echt zilver noemen. Het staat ook wel bekend als sterling zilver of zilver 925. Deze legering bestaat voor 92,5% procent uit zilver en de andere 7,5% is meestal koper.
De juiste ringmaat is belangrijk, vooral bij een trouwring die u waarschijnlijk dag in, dag uit draagt. Toch is het vaak lastig om te bepalen welke maat u nu moet hebben, vooral omdat er verschillende maatsystemen zijn. Bij WENZ maken we gebruik van het Europese maatsysteem. Dit is erg gemakkelijk, want de maat is de omtrek van de vinger in millimeters. Stel dat de omtrek van uw ringvinger 54 millimeter is, dan moet u dus maat 54 bestellen. Let bij het meten wel op dat u niet te strak om de vinger meet. De ring moet natuurlijk nog wel over de knokkels kunnen!
Wanneer de grote dag ook is, het is natuurlijk wel belangrijk om ruim op tijd uw trouwring te bestellen. U wilt de ringen wel in huis hebben voor u het jawoord geeft! Veel van onze trouwringen kunt u gratis laten graveren met een tekst naar keuze. Hier zit een maximum van 34 tekens aan. Ook is het belangrijk om te weten dat gepersonaliseerde sieraden met gravure niet geretourneerd kunnen worden. Het online bestellen van uw trouwring is bij WENZ erg gemakkelijk en veilig. Betalen kunt u via acceptgiro, PayPal, creditcard en iDeal. Nadat u besteld heeft, gaan wij aan het werk. Uw pakketje wordt zo snel mogelijk bij u thuis of bij het door u gekozen afhaalpunt bezorgd.
MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF EN ONTVANG €10 KORTING!
MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF EN ONTVANG €10 KORTING!