Goede schoenen zijn belangrijk voor gezonde voeten. Door jarenlang verkeerde schoenen te dragen kunnen namelijk allerlei voetklachten ontstaan. Toch draagt het merendeel van de mensen schoenen in de verkeerde maat, dus grote kans dat ook u dat doet. Een reden hiervoor kan zijn dat er meerdere maatsystemen naast elkaar bestaan. Hoewel veel consumenten weten dat er naast het Europese systeem ook een Engels systeem is, is er nog veel verwarring. Het is bijvoorbeeld niet voor iedereen duidelijk of hun maat 38 overeenkomt met een Engelse maat 5 of toch met maat 5,5. Het omrekenen van het ene naar het andere systeem is namelijk nog niet zo makkelijk. En dat is nog niet alles: door de inconsistente meetmethoden kunnen schoenen met dezelfde maataanduiding per fabrikant verschillend vallen. Een derde reden voor slecht zittende schoenen is het dragen van de verkeerde schoenwijdte. Deze is bovendien vaak niet bekend of staat niet op de schoen. Als een schoen in maat 39 knelt, denken consumenten vaak dat maat 40 dan wel goed zit. In plaats daarvan zou een bredere schoen de oplossing zijn.
De maattabellen voor schoenen helpen enorm bij het kopen van nieuwe schoenen. Hiermee kunt u bepalen welke schoenmaat en -wijdte u heeft in het Europese en het Engelse maatsysteem. Daarvoor moet u natuurlijk wel eerst uw voeten opmeten.
Uw voetlengte meten in zes stappen
De voetlengte vormt het uitgangspunt voor de schoenmaat. Weet u niet welke maat u heeft? Dit kunt u makkelijk zelf controleren. Meet uw voeten bij voorkeur ’s middags of ’s avonds op. Uw voeten zetten in de loop van de dag iets uit en zijn in de avond dus iets groter dan in de ochtend. Meet voor het meest nauwkeurige resultaat met dunne sokken aan of op blote voeten.
U heeft nodig: twee vellen A4-papier, een geslepen potlood en een lange liniaal.
Tip: vraag iemand om hulp. Het opmeten gaat een stuk gemakkelijker met een tweede persoon.
Zo gaat het:
Leg een vel papier op een harde vloer en zet uw voet erop.
Rust met uw hele lichaamsgewicht op de voet.
Teken met het potlood de omtrek van uw voet. Zorg ervoor dat u het potlood rechtop houdt.
Herhaal punt 1 tot 3 bij uw andere voet.
Markeer op het papier de langste punten aan de voor- en achterkant van de voeten.
Meet met een liniaal de afstand tussen de beide markeringen.
Bij de meeste mensen zijn de voeten niet even lang. Ga bij het bepalen van uw schoenmaat uit van uw langste voet.
EExperts adviseren om ongeveer vier millimeter aan de gemeten lengte toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat de voet ook bij het afrollen voldoende ruimte in de schoen heeft.
De maattabellen
Met behulp van de maattabellen kunt u erachter komen welke schoenmaat u heeft. In Nederland is het Europese maatsysteem de standaard. Wel zijn er sommige merken die uitsluitend de Engelse maataanduiding inclusief halve maten gebruiken. In de maattabel hebben we daarom ook internationale schoenmaten opgenomen. In de bovenste tabel vindt u de Nederlandse schoenmaten. In de onderste tabel de Engelse. Zo kunt u de verschillende maten makkelijk omrekenen.
Schoenmaten
De schoenwijdte
Niet alleen de lengte, maar ook de breedte speelt een belangrijke rol bij de perfecte pasvorm van een schoen. Bij WENZ vindt u dames-- en herenschoenen in verschillende wijdtematen.
U kunt erachter komen welke schoenwijdte u heeft door uw voet bij het breedste gedeelte op te meten. Dit kunt u makkelijk thuis doen.
Het enige dat u nodig heeft is een meetlint en eventueel iemand die u helpt. Meet voor het meest nauwkeurige resultaat met dunne sokken aan of op blote voeten.
Ga rechtop staan en verdeel uw gewicht over beide voeten.
Leg het meetlint om het breedste gedeelte van uw voet.
Lees uw voetomvang af op het meetlint.
Herhaal de vorige stappen bij uw andere voet.
Aan de hand van het onderstaande overzicht kunt u uw schoenwijdte bepalen. Zoek eerst in de linkerkolom uw schoenmaat op. Ga dan naar rechts in de balk totdat u bij het getal komt dat hetzelfde is als of het dichtst in de buurt komt van uw opgemeten voetwijdte.
Voorbeeld: u heeft een voetomvang van 23,6 centimeter gemeten en uw schoenmaat is 39. In de eerste kolom zoekt u naar maat 39. Vervolgens gaat u in de balk naar rechts tot 23,8. Dit getal komt het meest in de buurt van uw voetomvang. Bovenaan de kolom kunt u aflezen welke schoenwijdte u heeft: in dit geval wijdte H.
Maattabellen voor dames- en herenschoenen
De schoenwijdtes worden aangeduid met een letter. In Europa begint de schaal bij wijdte E voor zeer smalle voeten en eindigt bij wijdte M voor zeer brede, ingezwachtelde voeten. Voor kinderschoenen bestaat er het zogenaamde WMS-systeem. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de drie wijdtes wijd (W), middel (M) en smal (S).
De verschillende schoenwijdtes
Laarsschachtwijdtes
Bij het kopen van laarzen is het belangrijk om naast de schoenmaat ook de juiste schachtwijdte te kiezen. De verschillende schachtwijdtes worden aangegeven met de getallen 1 tot en met 10.
Zo meet u de schachtwijdte:
Om te bepalen welke laarsschachtwijdte u heeft, moet u de omvang van uw kuit meten. Gebruik hiervoor een meetlint.
Ga op een stoel zitten en zet uw voeten plat op de grond.
Leg het meetlint om het breedste deel van de kuit. Het meetlint mag hierbij niet in de huid snijden, maar ook niet te losjes zitten.
Lees uw kuitomvang af op het meetlint.
Herhaal de vorige punten bij uw andere been.
Komt er geen heel getal uit, rond het dan af naar boven. Bedenk ook met welke kleding u de laarzen gaat combineren. Houd er rekening mee dat broekspijpen of dikke sokken extra ruimte innemen.
Tip: in de loop van de dag kunnen uw voeten en benen iets dikker worden. Daarom adviseren wij u uw kuitomvang ’s middags of ’s avonds op te meten.
In de maattabellen hieronder kunt aflezen welke schachtwijdte u nodig heeft volgens het Engelse en het Nederlandse systeem. Zoek de juiste combinatie van uw schoenmaat en uw kuitomvang in centimeters. In de bovenste balk kunt u aflezen welke schachtwijdte hiermee overeenkomt.
De symbolen op het schoenlabel
Fabrikanten geven de materialen waarvan een schoen is gemaakt aan met symbolen. Deze vindt u op een label of op een onopvallende plek in de schoen. Hieronder ziet u wat de verschillende symbolen betekenen.
Hoe moet een schoen zitten?
Als u uw schoenmaat en schoenwijdte bepaald heeft, volgt het passen van de schoenen. Vergeet niet dat schoenen verschillend kunnen vallen. Wij hebben hieronder voor u samengevat waarop u moet letten.
Tip voor het passen van schoenen:
Tijdstip: voor het passen van schoenen geldt hetzelfde advies als voor het opmeten van uw voeten. Het ideale moment is in de middag of de avond, omdat uw voeten in de loop van de dag iets kunnen uitzetten.
Bewegingsruimte: er moet een duim passen tussen de teen en de voorkant van de schoen. Als de ruimte te krap is, probeer dan eens een halve maat groter.
Perfecte lengte: de hiel moet stevig in de schoen zitten. Is de schoen te lang, dan schuift de voet bij het lopen naar voren en worden de tenen samengedrukt. Probeer liever een maat kleiner of draag inlegzolen.
Perfecte wijdte: de schoen moet ook in de breedte lekker zitten. Knelt de schoen, probeer dan een model in een bredere wijdtemaat.
Over het algemeen geldt: de pasvorm moet al bij de eerste keer aantrekken als aangenaam worden ervaren.
MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF EN ONTVANG €10 KORTING!
de nieuwste trends
exclusieve kortingsacties
leuke aanbiedingen
stylingtips van onze mode-experts
MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF EN ONTVANG €10 KORTING!