Kwaliteit van diamanten

Diamanten worden internationaal op de zogenaamde 4 C’s beoordeeld: clarity, colour, cut en carat.
 

Zuiverheid (clarity)

Diamanten zijn uit de natuur gewonnen kostbaarheden en hebben daarom meestal insluitsels of onzuiverheden. Een diamant die volkomen vrij is van insluitsels of onzuiverheden is van de hoogste kwaliteit. De zuiverheid wordt onder een loep met een 10-voudige vergroting vastgesteld. Dit is wereldwijd hetzelfde.
 

IF

zuiver onder een loep met 10-voudige vergroting (loepzuiver)

WSI

zeer, zeer kleine insluitsels of onzuiverheden

VSI

zeer kleine insluitsels of onzuiverheden

SI

kleine insluitsels of onzuiverheden

PI

duidelijke insluitsels of onzuiverheden, met het blote oog nauwelijks waarneembaar, verminderen de schittering niet

PII

grotere en/of meerdere insluitsels of onzuiverheden, met het blote oog waarneembaar, verminderen de schittering iets

PIII

grote en vele insluitsels of onzuiverheden, met het blote oog goed waarneembaar, verminderen de schittering duidelijk


Karaatgewicht (carat)

Gewicht en grootte hebben invloed op de waarde van de diamant. Hoe groter de diamant, hoe waardevoller hij is. 1 karaat komt overeen met exact 0,2 gram.
 

Kleur (colour)

International Colour Grading Scale

GIA

Scandinavian Scale

fijnste wit+

D

river

fijnste wit

E

fijn wit+

F

top wesselton

fijn wit

G

wit

H

wesselton

licht getint wit

I

top cristal

J

cristal

getint wit

K

top cape

L

getint

M-Z

cape bis yellow


Naast deze algemeen bekende kleuren hebben wij ook nog:

zeer licht bruin

TLB

top very light brown

Geen enkele steen is exact gelijk aan de andere. In iedere kleurgroep heeft elke diamant zijn eigen nuances en is zo dus uniek.
 

De slijpvorm (cut)

Er bestaat een onderscheid tussen de kwaliteit van het slijpsel en de slijpvorm van een diamant. Een goed geslepen diamant heeft een optimale schittering en flonkering. Wij onderscheiden: zeer goed, goed, middel, gering.

Keurtekenplaat waarborgwet