- Welke typen blouses zijn er?
- Blouses in verschillende varianten: een overzicht van modellen en pasvormen
- De pasvorm: waar moet u op letten bij het kiezen van een blouse?
- Hoe kunt u blouses stijlvol combineren?
- Het onderhouden van blouses in een notendop
Blouses zijn in de loop der jaren steeds populairder geworden. Inmiddels zijn ze niet meer uit onze kledingkast weg te denken. Blouses zijn er in talrijke varianten: van verschillende materialen, met allerlei pasvormen en in uiteenlopende kleuren. Het zijn veelzijdige kledingstukken, die door te spelen met combinaties en Accessoires – geschikt zijn voor elke gelegenheid. Daarnaast kunt u met blouses heel goed stijlen mixen: Draag bijvoorbeeld een elegant model van een chique stof op eensportieve jeans, en klaar is uw modieuze look voor elke dag!
Welke typen blouses zijn er?
Blouses zijn vaak gemaakt van deze materialen en stoffen:
Bij de keuze voor het materiaal van de blouse kunt u het beste kijken naar de gelegenheid waarop u de blouse zult dragen.
Blouses voor elke dag van onderhoudsvriendelijke materialen
Als iets chiquere blouse voor elke dag of in de vrije tijd is een model van viscose, katoen of jersey een goede keuze. Deze materialen zijn heel onderhoudsvriendelijk, waardoor u de blouses regelmatig kunt dragen. Door de natuurvezels zijn de stoffen ademend en stevig. Ook voelen ze zacht aan en kunnen ze in het algemeen op hoge temperaturen worden gewassen.
In de zomer kan dit rijtje worden aangevuld met blouses van linnen. Deze stof is bijzonder stevig en slijtvast, waardoor u er lang mee kunt doen! Daarnaast heeft linnen vochtabsorberende eigenschappen en voelt het bij warm weer lekker koel aan.
Kunstvezels
Ook blouses van kunstvezels als polyester of elasthan zijn heel onderhoudsvriendelijk en kunnen makkelijk worden gewassen. Ze zijn bovendien vormvast en goed in staat lichaamswarmte vast te houden: handig voor de koele dagen van het jaar! Daarnaast blijven de kleuren lang mooi. Door hun elasticiteit vormen de materialen zich naar het lichaam, waardoor ze prettig zijn om te dragen. Blouses van polyester of elasthan wijken vaak iets af van de klassieke pasvormen en hebben vaak speelse details als ruches, volants of een schootje.
Feestelijke blouses van hoogwaardige materialen
Blouses voor feestelijke gelegenheden zijn vaak gemaakt van verfijnde materialen, zoals – zijde, chiffon en satijn. Ze zijn heerlijk zacht en stralen een gevoel van luxe uit. Vaak zijn feestelijke blouses en tunieken voorzien van elegante details, zoals inzetstukken van kant. Let er bij het onderhouden van deze chique blouses op dat ze vrij delicaat zijn.
Blouses in verschillende varianten: een overzicht van modellen en pasvormen
Blouses zijn er met allerlei pasvormen, u kunt het zo gek niet bedenken! Van klassieke en chique tot casual modellen: er is voor elke gelegenheid wel een geschikte blouse te vinden. De meest voorkomende modellen blouses zijn:
Blouse in overhemdmodel: de klassieker onder de blouses. De pasvorm is afgeleid van het overhemd en heeft karakteristieke details, zoals een overhemdkraag, een knoopsluiting en lange mouwen met manchetten. De pasvorm is recht of getailleerd. Voor een casual look draagt u de blouse in overhemdmodel open, bijvoorbeeld als losjes vallend jasje op een shirt.
Lange blouse: dit type blouse is iets langer uitgesneden en valt over de heupen. U vindt ze met doorknoopsluiting en als model zonder sluiting, in allerlei kleuren en gemaakt van uiteenlopende materialen. Lange blouses kunt u het beste combineren met een legging, Leggings een imitatieleren broek of een smalle jogpant in subtiele kleuren.
Shirtblouse: in dit model komen het draagcomfort van een klassiek shirt en de elegante look van een blouse samen. Kenmerkend voor shirtblouses zijn de soepelvallende stof, de flatterende pasvorm en de chique V-hals of ronde hals.
Blouse met sjaalkraag: dit type blouse kenmerkt zich door een elegante sjaalkraag in de vorm van een strik. De band, die op de plek van de kraag zit, kan bij veel blouses ook los worden gedragen.
Blouse met carmenhals: dit model, dat ook wel de off-shoulder blouse wordt genoemd, heeft een losjes vallende pasvorm met blote schouders. Vaak zitten er ruches aan de hals die over de buste lopen en uitlopen in de mouwen. Daardoor wordt de aandacht naar de hals en de schouders getrokken, wat de vrouwelijke look benadrukt.
Wat u moet weten over de tuniek als speciale variant op de blouse
De tuniek is een echte allrounder en heeft over het algemeen geen sluiting, waarmee de tuniek zich onderscheid van de meeste andere typen blouses. Een tuniek kan een knoopsluiting of andere applicaties hebben, maar die zijn slechts ter versiering. Tunieken kunnen van veel materialen zijn gemaakt: van wol tot linnen. Ze zijn er in allerlei stijlen en hebben de meest uiteenlopende patronen. Wat ze gemeen hebben? De soepelvallende pasvorm, die ze vooral geliefd maakt in de zomer.
Hoe kunt u de tuniek stijlvol combineren? De alleskunner komt heel mooi tot zijn recht op uw favoriete jeans of een zomerse rok. Ook de combinatie met een legging is heel trendy. Deze look is vooral bij warme temperaturen lekker luchtig. Een tip van onze stylisten: kies een broek met smalle pijpen om de volumineuze look van de tuniek in evenwicht te brengen en uw outfit is compleet!
De pasvorm: waar moet u op letten bij het kiezen van een blouse?
Met de volgende checklist kunt u controleren of een klassieke blouse de juiste pasvorm heeft:
- De kraag: komt tot het midden van de hals en voelt comfortabel aan.
- De schoudernaad: komt bij klassieke modellen op schouderbladhoogte.
- De buste: loopt de knoopsluiting recht? Kunt u de bovenste knoop sluiten en staat deze niet onder spanning?
- De mouwen: de manchetten moeten net over de polsen vallen. De stof onder de oksels mag niet onder spanning staan.
- De zoom: de lengte van de blouse hangt af van het model, maar mag niet te kort zijn. Bij het optillen van de armen blijft de rug bedekt.
Bij een blouse is niet alleen de pasvorm belangrijk, ook het dragen van het juiste ondergoed speelt een grote rol.
Wat kunt u het beste onder een blouse dragen?
Het is handig om onder een blouse ondergoed te dragen dat niet aftekent. Ga dus voor ondermode van een gladde en effen stof, zonder beleg van kant of allerlei patronen. Naadloos ondergoed met basic designs lijkt ervoor gemaakt te zijn om onder een blouse te dragen: naadloze bustiers, bh’s en hemdjes zijn namelijk vaak effen nude of wit en gemaakt van een zachte stof.
Met de volgende tips kunt u ook een witte blouse makkelijk combineren. In plaats van wit ondergoed kunt u het beste een bh in een kleur kiezen die het dichtst bij uw natuurlijke huidskleur ligt. Onder blouses van semitransparante stoffen kunt u ook een effen rode bh proberen. Hoe donkerder uw huidskleur, hoe minder snel zichtbaar een rode bh onder lichte blouses is. Als u een lichte teint heeft, kies dan voor koraal of zachte roze tinten.
Om ervoor te zorgen dat uw blouse goed past, is een bh in de juiste maat onmisbaar. Met behulp van onze WENZ maattabellen kunt u precies bepalen welke maat u heeft.
Hoe kunt u blouses stijlvol combineren?
Blouses zijn echte allrounders: afhankelijk van de stijl, de stof en de details kunnen ze elegant, eenvoudig of casual zijn. Ook het kledingstuk dat u eronder draagt en de accessoires waarmee u de blouse combineert zijn bepalend voor het totaalplaatje. En wat doet u met de kleuren?
De klassieker: de combinatie blouse & rok
Er is bijna geen elegantere look dan een blouse met een rok! Beide kledingstukken zorgen voor een chique uitstraling en maken uw outfit geschikt voor kantoor en een feestje. Bijzonder elegant is de combinatie van een zakelijke blouse in gedekte kleuren, zoals beige, grijs of marine, en een stijlvolle blazer. Ballerina’s of pumps sen subtiele oorbellen ronden uw outfit mooi af.
Casual-chic: de combinatie blouse & jeans
Wilt u een outfit die comfortabel en stijlvol tegelijk is? Met een jeans en een jersey blouse creëert u de perfecte casual look voor elke dag. Wat betreft kleur kunt u gerust voor gedurfdere combinaties gaan: laat die blouse lekker opvallen. Een model van zijde in fel magenta of met een kleurrijke bloemenprint past heel mooi bij de casual look van het denim. Draag er qua kleur bijpassende accessoires als schoenen of een tas bij voor een harmonieus geheel.
Feestelijk: blouses voor bijzondere momenten
Staat er een speciaal feest op de planning, bijvoorbeeld een jubileum, of gaat u naar een chic restaurant? Een blouse van zijde of chiffon met modieuze details vormt de perfecte basis van uw feestelijke outfit. Combineer deze klassiek met een rok of modern met een culotte en uw look is compleet.
Als u niet in de schijnwerpers wilt staan, bijvoorbeeld als u bent uitgenodigd op een huwelijk, creëert u met zachte kleuren als roze, pastel- of gedekte berrytinten een geschikte outfit. Met accessoires geeft u de look iets extra’s: combineer uw feestelijke blouse bijvoorbeeld met een opvallend sieraad, zoals een hanger met een edelsteen.
Het onderhouden van blouses in een notendop
Blouses zijn veelzijdige kledingstukken waar we lang plezier van willen hebben. Dat vraagt om zorgvuldig onderhoud. Hieronder leggen we uit hoe u uw blouses het beste kunt wassen, strijken en vouwen.
Waar moet u bij het wassen van blouses op letten?
Hierbij is vooral de stof van de blouse belangrijk: sommige stoffen zijn delicater dan andere. Daarnaast is het voorsorteren een punt van aandacht. Voordat u de blouses wast, moet u ze op kleur en materiaal sorteren. Katoenen en jersey blouses kunt u zonder nadenken samen in de wastrommel doen. Kleding van chiffon of linnen kunt u beter apart wassen. Voor lichte blouses kiest u een wasmiddel voor witte was, voor donkere blouses een kleurwasmiddel.
Het wassen van zijden blouses gaat een beetje op gevoel: bij niet-zichtbare vlekken kunt u ze het beste met de hand wassen en een speciaal fijnwasmiddel gebruiken.
Nog een handige tip: hoe meer plek in de wastrommel overblijft, des te minder de blouses kreuken tijdens het wassen. Ideaal is als de trommel ongeveer voor 2/3 gevuld is.
Afhankelijk van het materiaal en de aanwijzingen op het etiket kunt u de blouse in de droger doen of op een kledinghanger aan de lucht laten drogen.
Waar moet u bij het strijken van blouses op letten?
Strijk de blouse het liefst als deze nog niet volledig droog is. De ideale strijktemperatuur kunt u aflezen op het etiket.
De volgende stap is de volgorde: werk van kleine naar grote delen.
Houd bij het strijken deze volgorde aan:
- Strijk de kraag en manchetten aan de binnen- en buitenkant.
- Span de stof over het smalle deel van de strijkplank en strijk het deel bij de schouders.
- Leg de mouwen loodrecht op de naad, strijk ze glad met de hand en strijk ze vanuit de schouder in de richting van de manchet.
- Voor- en achterkant: begin op de helft van de voorkant, waar de knoopsluiting zit. Ga verder met de achterkant en eindig met de tweede helft van de voorkant.
Onze tip: als uw blouse licht getailleerd is, kan het helpen om het strijkijzer vaker neer te zetten om te voorkomen dat er op die plaats kleine kreukels ontstaan.
Voor het wassen, drogen en strijken van de eerder genoemde stoffen gelden over het algemeen de volgende adviezen:
Blouses opbergen: opvouwen en ophangen
Met de juiste vouwtechniek kunt u blouses kreukvrij in de kast bewaren..
Knoop de blouse dicht en leg deze plat neer met de voorkant naar beneden gericht. Vouw een mouw dwars over de achterkant van de blouse. Vouw de mouw vervolgens naar boven. De manchet ligt nu boven de kraag. Vouw in de volgende stap de manchet naar beneden, zodat hij ter hoogte van de mouw ligt. Doe hetzelfde met de andere mouw. Vouw vervolgens één helft van de blouse om tot aan de rand van de kraag. Doe dit ook met de andere helft. Vouw daarna het onderste deel van de blouse naar boven, zodat de zoom in het midden ligt. Vouw vervolgens de onderste helft nog een keer omhoog. De rand bevindt zich nu ter hoogte van de kraag. Nu kunt u de blouse in de kast leggen en er andere kledingstukken bovenop plaatsen, zonder de stapel aan te drukken.
Wilt u de blouse liever hangend in de kast bewaren? Maak ook in dit geval alle knoopjes dicht, zodat de blouse niet van de kledinghanger glijdt. Veel blouses hebben twee lussen aan de binnenkant van de schouders. Deze kunt u gebruiken om de blouse extra stevig op te hangen. Let erop dat de stof bij de schouders losjes hangt en niet te strak staat. Met plaatsbesparende kledinghangers kunt u meerdere kledingstukken onder elkaar hangen, zodat ze minder plek innemen in de kledingkast.
Nog meer onderhoudstips voor uw blouse
Juist bij delicate materialen komt er meer bij het onderhoud van de blouse kijken:
- Bescherm vooral zijde tegen sterke zonnestralen, dus laat een blouse van deze stof niet aan een wasrek in de zon drogen.
- Voorkom dat er zweet en geurtjes in uw blouse trekken, bijvoorbeeld door okselpads te gebruiken.
- Hang uw blouse aan een kledinghanger in de kast in plaats van deze op te vouwen.